Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Bugün geldiğimiz noktada 30 bin çadırı Suriye sınırında konuşlandırmamıza rağmen Türkiye'nin çadır stoku 90 bindir" dedi.
Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nın Van depreminin ardından çadır stokunun sıfıra indiğini ancak yeni çalışmalar neticesinde bu stokun artırıldığını bildirdi.
Olası afet durumunda Türk Kızılayı'nın çadır stokunun güven verdiğini vurgulayan Akar, şöyle devam etti:
"Van depreminden önce dünyanın en büyük ikinci çadır stoku Türk Kızılayı'nın çadır stokuydu. Bizim 54 bin çadırımız, 4 bin adet de Mevlana evi barınma ünitemiz vardı. Dolayısıyla 58 bin barınma ünitesi ve 80 binlik stokuyla İran'ın ardından ikinci sırada gelmekteydik. Bu deprem sırasında komşu ülkelerden gelen çadırlarla Van'da 80 bin çadır kurduk. 80 bin çadırın içerisinde 5'er kişi otursa 400 bin kişi eder. Dünyanın hiçbir yerinde afet sırasında 400 bin kişi çadır altına alınmamıştır. Burada Türk Kızılayı'nın ve Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısı söz konusudur. Ama açık söylemek gerekirse Van depreminden çıktığımızda çadır stokumuz sıfırdı."
Van depreminin ardından yeni çadır stoku oluşturulması için çalışmalara hemen başladıklarını aktaran Akar, "Çadır stokumuz Van depreminin ardından sıfır olunca panikledik. Çok heyecanlandık, acaba bugün bir deprem olsa ne yapardık diye. Genel müdürlüğümüz ile görüştük ve Pakistan'a çadır almaya gittik. İlk etapta Pakistan'dan 10 bin çadır aldık. Bununla biraz olsun rahat bir nefes aldık" diye konuştu.
Daha sonra çadır stoklarını yükseltmeye karar verdiklerini dile getiren Akar, "Hem kendi çadır üretim atölyelerimizi 4 kat fazla çalıştırdık hem de dışarıya çadır diktirdik. Bugün geldiğimiz noktada 30 bin çadırı Suriye sınırında konuşlandırmamıza rağmen Türkiye'nin çadır stoku 90 bindir. Bu stok çok yakın bir zamanda 110 binlere, 120 binlere çıkacak. Stok sayımızı da bu seviyelerde tutmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
-"Türk Kızılayı'nın çadırları yanmaz çadırlardır"-
Son dönemde çadırlarda çıkan yangınları da değerlendiren Akar, şöyle konuştu:
"Türk Kızılayı'nın çadırları yanmaz çadırlardır. Son çadır yangınlarının hiçbirinde Türk Kızılayı çadırı yanmamıştır. Bizim çadırlarımız pamuklu kumaştan yapılır ve çift kattır. Isı yalıtımı, yağmur geçirgenliği olan ve yanmazlık maddeleri emdirilmiş olarak üretilmişlerdir. Bu çadırlar kibrit tutulduğunda alev alıp yanmazlar. Bir anda parlamazlar. Yanan çadırlar plastik, naylon çadırladır. Naylon çadır birdenbire parlar ve aşağı akar. Böylelikle içindekilerin ölümüne sebebiyet verir. Bizim çadırlar yanana kadar içerisine 20 defa girip çıkar ve tüm eşyalarınızı da çıkartırsınız. Hiç kimse de içeride hayatını kaybetmez."
-"Bağışları akıllı idare etmeye çalışıyoruz"-
Türk Kızılayı'na Türkiye'nin ve dünyanın her tarafından bağışların olduğunu dile getiren Akar, şunları söyledi:
"Türk Kızılayı Türkiye'nin en güvenilir kuruluşudur. Aynı zamanda en çok yardım alan kuruluştur. Türk Kızılayı'na Somali operasyonuyla alakalı olarak halkımız 100 milyon lira nakit, 50 milyon liralık da ayni yardım yaptı. Van depreminde 75 milyon nakit, asgari 75 milyon liralık da ayni yardım yaptı. Bu yardımların hepsi yerine ulaştı. Halk yardım için adresi Kızılay olarak görüyor. Van depreminde biz henüz kampanya açmamıza rağmen, hiç duyuru yapmamamıza rağmen ertesi gün Kızılay'ın hesaplarında 10 milyon lira birikti. Aynı şekilde değişik ülkelerdeki olayların ardından biz kampanya başlatmamıza rağmen hesaplarımızda 5 milyon lira para birikti. Bunlar adresi Kızılay olarak gören halkımızın yardımlarıdır. Türk Kızılayı'na maddi yardımların dışında tarlalarını, bahçelerini, dairelerini ve fabrikalarını bağışlayan insanlar oluyor. Türkiye'de bağışlardan gelen yaklaşık 4 bin gayrimenkulümüz vardır. Şimdi biz bu bağışları akıllı idare etmeye çalışıyoruz."
-Bağışlar arasında kilise de var-
Akar, Türk Kızılayı'nın bağışlarla ayakta durduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Halkımızın spot zamanlarda değil, sadece depremlerde değil normal zamanlarda da Kızılay'ımıza bağış yapmasını istiyoruz. Zaten rutin olarak yapılan arazi, ev, apartman ve fabrika gibi bağışlarımız var. İnanın Türk Kızılayı'nda olan gayrimenkul zenginliği çok yerde yok. Kızılay'ımıza bağışlanan kilise bile var. Kütahya'da oldu bu. Şimdi bunu Vakıflara devredeceğiz. 6-7 tane de camimiz var. Bunları da Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredeceğiz. Bu iki bağış Kızılay'a yapılan bağışları özetliyor. Kızılay'a bakış açısını bizlere en iyi şekilde gösteriyor."
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay'a en basit bağışın SMS üzerinden gerçekleştiğini belirterek, vatandaşların 2868'e boş mesaj atarak Kızılay'a 5 lira destek vermelerini beklediklerini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz