YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızılırmak Deltası'nda "doğa Okulu" Açıldı

 Kızılırmak Deltası'nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın desteğiyle "doğa okulu" açıldı.

Kızılırmak Deltası'nda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ve TÜBİTAK'ın desteğiyle "doğa okulu" açıldı. Okulun açılışı dolayısıyla deltadaki kuş gözlemevinde düzenlenen törende konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli sulak alanlarından biri olduğunu söyledi. Deltanın, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alındığını belirten Aksoy, "Deltada birçok canlı doğal yaşamını sürdürmek için bulunuyor. Bunların korunması adına bütün kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buranın tanıtımının yapılması ve tanıtımı yapılırken doğal dengenin bozulmaması için çalışmalar yürütülüyor. Geçen yıl Kızılırmak Deltası'nda foto safari düzenledik ve daha önce tespit edilemeyen bir kuş türünü de bu sayede tespit etmiş olduk. 342 kuş türü burada yaşıyor veya göç yolu olarak burada bulunuyor" diye konuştu. Proje koordinatörü Prof. Dr. Ali Kemal Ayhan da Kızılırmak Deltası'nın sahip olduğu sulak alan, habitat ve hayvan zenginliğiyle doğal bir ekolojik kampüs olduğunu söyledi. Deltayı "açık hava laboratuvarı" olarak nitelendiren Ayhan, şunları kaydetti: "Amacımız, Karadeniz bölgesinde canlılığını koruyabilmiş, yaşayan bir ekosistem olan Kızılırmak Deltası'nda bilginin görselleştirilmesi, etkileşimli bir şekilde aktarımı ve basit bilimsel olguları fark ettirmektir. Ekolojik yaşamın bütün unsurlarıyla yaşandığı Kızılırmak Deltası'nda katılımcılara ekolojik temelli bütüncül bakış açısı kazandırmak, doğanın dilini ve sesini duyurmak, ekolojik süreçlerin ilişkileri ve etkileşimlerini izlettirmek görevimiz olacaktır. Proje kapsamında, kuş gözlemi, dünyanın ekolojik dengesindeki değişimlerle ilgili drama çalışmaları, organik tarım alanları ve çiftlik gezileri, doğal floristik özelliklerini incelenmesi, böcekler ve böceklerin insan kültüründeki yeri, saz ekosistemi ve sazların değerlendirilmesi ve sulak alan ekosisteminde manda ve yerel ürünleri gibi birçok aktiviteye yer verilecektir." Konuşmanın ardından, İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği Müdürü Dr. Tamer Seyis, çeşitli ilerinden eğitime katılan 20 üniversite öğrencisine, "Sulak alanlar nasıl yönetilmeli ve İzmir Gediz Deltası" konulu ilk dersi verdi. Öğrenciler, daha sonra deltayı gezdi. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen proje çerçevesinde açılan "doğa okulu"nun ilk kamp dönemi 13-22 Haziran, ikinci kamp dönemi ise 6-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler