YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kızılırmak Havzasında Insan Sağlığını Tehdit Eden Hastalıklar

Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kader Yıldız, Kızılırmak Havzasının özellikle yakın zamanda ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kader Yıldız, Kızılırmak Havzasının özellikle yakın zamanda ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakaları ile dikkatleri üzerine çektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, Kırıkkale Üniversitesi Kocatepe Konferans Salonunda Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen "Kızılırmak havzasında insan sağlığını tehdit eden hastalıklar" konulu panelin açılışında, ülke topraklarından doğarak yine ülke topraklarından denize dökülen en uzun akarsu olan Kızılırmak nehrinin geçtiği her yerde tarihten bugüne kadar hayatın kaynağı olduğunu kaydetti.

Tatlı su kaynaklarının, dünden bugüne insan yaşamı için erdem bir unsur olduğunu ifaden eden Prof. Dr. Yıldız, şöyle konuştu:

"Yakın gelecekte de içilebilir, kirlenmemiş nitelikteki sular daha da kıymeti artar özellikte olacağı şüphesizdir. Adını suyunun renginden alan Kızılırmak Anadolu topraklarındaki seyri esnasında bazen verimli ovalara, tarlalara bereket vermekte ve insan geçimine katkı sağlamakta, bazen de derin yarıklar arasında akarak vadiler oluşturmaktadır. Yağmur ve kar suları ile beslenen nehrin rejimi düzensiz olup Nisan ayında en yüksek su seviyesine ulaşmaktadır. Kızılırmak'ın döküldüğü Karadeniz de günümüzde de özelliği büyük ölçüde korunmuş bir sulak alan oluşmakta ve burada dünyanın kıymetli olarak kabul edilen Su basan ormanı şekillenmiştir. Aynı zamanda 321 tür kuşun yaşam alanı olan bu delta gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ve bilim adamlarının ilgisini çekmektedir. Nehir üzerinde gerek sulama gerekse yörenin içme suyu kaynağını oluşturmak üzere gerekse enerji temini açısından kurulmuş 8 adet baraj bulunmaktadır."

-"Sportif faaliyetler bakımından yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor"-

Kızılırmak nehrinin geçtiği yerlere hayat verdiğini belirten Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şehir hayatından bunalan insanların dinlenebileceği, şehir hayatından uzaklaşabileceği parklarla çevrelenmiştir. Nehir aynı zamanda hem geçim kaynağı hem de hobi amaçlı olarak tatlı su balıkçılığına da imkan sağlamaktadır. Kızılırmak nehri içerisinde doğal olarak bulunan ve yetiştiriciliği de yapılan 22 balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda ırmak son zamanlarda sportif faaliyetler bakımından yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Üniversite bünyesindeki Kızılırmak Araştırma ve Uygulama Merkezi nehrin hayat verdiği eko sistemlerin araştırılması ve korunması yönünde araştırma, eğitim ve koordinasyon hizmetlerine destek vermeyi hedeflemektedir. Araştırma Merkezi bu şekilde Kızılırmak hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Merkezin bu yıl ki faaliyetleri kapsamında öncelikle yörede insan sağlığını tehdit eden hastalıklar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Özellikle yakın zaman da ölümcül Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı vakaları ile dikkatleri üzerine çeken Kızılırmak havzasında KÜ Tıp ve Veteriner Fakültelerindeki değerli araştırmacılar tarafından saptanan hastalıklar ve hastalıkları nakleden vektörlere ilişkin bilgiler sunulacaktır."

Panele, Kırıkkale Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz. Dr. Dilek Öztaş, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Emine Aktepe, Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun katıldı.

Muhabir: Fatih Gökmen

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler