Bartın’da yaşarken böbrek yetmezliği sebebiyle nakil olması gereken, doku olarak ilk tetiklerde sadece kızının böbreğini alabileceği belirlenen Hasan Altın, ‘Kıyamam’ dediği kızından nakli kabul etmedi ve 6 ay ölm riski ile yaşadı. Diyalize girmeyi kabul etmeyen daha sonra da Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tetikleri yapılan Hasan Altın, 9.8 olan ölüm noktasındayken 25 yıllık eşinden aldığı böbrekle yeniden hayata tutundu.
Bartın’ın Fırınlı köyünde yaşayan dolmuş şoförü 50 yaşındaki Hasan Altın’a, 2003 yılında böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Bartın’dan tedavi için sürekli olarak Ankara’ya giden Hasan Altın’ın durumu bir süre sonra kötüye gidince, böbrek nakli ya da diyalize girmesi gerektiği söylendi. Aile olarak eşi Fati Altın (45) ve kızı Şeyma Altın (21) diyalizden çekinen Hasan Altın'a böbrek vermek istedi. Ankara’da bir hastanede eşi ve kızına tetikler yapıldı. Tetikler sonucu 25 yıllık eşi Fati Altın’ın doku örnekleri uymadı. Kızı Şeyma Altın’ın ise altı dokudan üçü uyumlu oldu. Babasının kendisinden böbreğini almak istemediğini bilen kızı Şeyma Altın, doktorlarla konuşarak gizli olarak ameliyat gününü kararlaştırmak istedi. Eşinin dokuları uymayan ve kızının kendinden habersiz olarak ameliyat günü kararlaştırmasını öğrenen Hasan Altın nakilden vazgeçti.
13 Ocak 2012’de böbrek çalışma oranı Hasan Altın’ın 9.8 olan ölüm noktasına geldi. Diyalizden çekinen, eşinin dokuları uymayan ve çocuğundan böbreğini almak istemeyen Altın, Ankara’da tetiklerin yapıldığı hastanede ‘Diyalize girmek istemiyorum’ adı ile bir kağıt imzaladı. Tekrar Bartın’a dönen Hasan Altın, ailesinin baskısı ve sağlık durumunun kötü olması sebebiyle Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne geldi.
Buradaki doktorlarla görüşen Hasan Altın, eşinden alınacak böbrek ile çapraz nakil için gün beklemeye başladı. Fati Altın’a Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan tetiklerde 6 aydır ölüm riski ile yaşayan eşi Hasan Altın’la dokularının uyuştuğu söylendi. 25 yıllık çift, Haziran ayında ameliyat masasına yattı. Diyalizden çekinen, kızından ‘Kıyamadığı’ için böbreğini alamayan Hasan Altın, eşinden aldığı böbrekle yeniden hayata tutundu.
Kızına kıyamadığını ve son ana kadar beklediğini belirten Hasan Altın, “Ankara’da yapılan tetiklerde eşimin dokuları uymadı. Kızım 'Böbreği ben vereyim baba' dedi. Ama ona da kıyamadım. Beklemeye başladım. Ben diyalizden çekiniyordum ve ailem de imkan varken diyalize girmeme karşı çıktı. Diyalizden de korkuyordum. Sonra Antalya’ya geldik. Sonra burada böbreği eşimden aldım. Kızımdan böbreği almamak için 6 ay bekledim. Ankara’da ‘diyalize girmek istemiyorum’ diye hatta bir kağıt bile imzaladım. Ama Akdeniz Üniversitesi Hastane’sinde bir bakıma mutlu sona ulaştım” dedi.
Eşi için son çare olarak çapraz nakili göze aldığını belirten Fati Altın, çok mutlu olduğunu ve eşinin kurtulduğunu belirtti. Kendisinden nakil için babasına ısrar ettiğini ancak bir türlü babasının buna yanaşmadığını belirten Şeyma Altın, “Annemden yapılan nakille babamın yüzü güldü. Bize hastalığını belli etmedi. Sürekli Ankara’ya gitti. Doktorlarla konuştum 'Benden alınsın' dedim ama babam kabul etmedi. Ben ısrar ettim. Haber vermeden gün ayarladık ama babam öğrenince istemedi. Babam mutlu biz mutlu şimdi. Çok güzel bir duygu” ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz