California San Diego Üniversitesi Omurga Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Behrooz Akbarnia, kızlarda daha sık görülen skolyoz hastalığına karşı yılda en az bir kere kontrol yapılması gerektiğini söyledi. Akbarnia, hastalık konusunda Türk cerrahların uluslararası arenada büyük başarılara imza attığını belirtti.
Skolyoz hastalığı konusunda son gelişmeler hakkında bilgilendirme yapmak ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Bursa Medicabil Hastanesi'ne gelen İran Asıllı Amerikalı Prof. Dr. Behrooz Akbania, aileleri hastalık konusunda uyardı.
Prof. Dr. Behrooz Akbania, skolyoz hastalığının, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen yana doğru eğrilik olduğunu belirtti. Akbania, bunun tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebileceğini aktardı.
Hastalığın, kız çocuklarında daha sık görüldüğüne işaret eden Behrooz Akbania, “Özellikle 30 dereceyi geçen skolyozlar, kızlarda erkeklere nazaran 10 kat fazla görülebilir. Dünya nüfusunda yüzde 1 ile yüzde 4 arasında skolyoz rastlandığı araştırmalarda ortaya çıkıyor. Bunların binde 2'si ise tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavi ihtiyacı kızlarda erkeklerden daha fazladır." dedi.
Hastalığın tedavisinin, özellikle son 20 yılda ciddi gelişmeler gösterdiğine işaret eden Akbania, “Bunlardan özellikle 10-11 yaşın altında ve 11 ve15 yaş arasında olan skolyozlar görülmekte. Bu genetik olabileceği gibi, başka nedenleri de olabilir.” şeklinde konuştu.
Skolyozun, özelikle 10 yaş altındaki çocuklarda görülmesi durumunda tedavisin hiç bekletilmeden hemen yapılması gerektiğine işaret eden Prof. Akbania, şöyle konuştu: “Aksi takdirde özellikle çocuklarda görülecek bu hastalık vaktinde ve yeterli derecede tedavi edilmez ise hayati tehlike dahi gösterebilir.”
Hastalığın tedavisinin, özellikle son teknoloji ve gelişen tıp sayesinde daha iyi hale geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Behrooz Akbania, “Skolyoz, tek bir hastalık olmayıp bir grubun adıdır. Doğuştan olabileceği gibi doğum sonrasında ilk 5 yıl içinde de çıkabilir. Bunlar çok nadir görülür ama çok önemlidir.” ifadesini kullandı.
Dünyada ‘ülkelerin gelişmişlik düzeyine’ veya ‘şu bölgede daha fazla görülüyor’ gibi bir çalışma ve sonucun olmadığına işaret eden Akbania, şunları kaydetti: “Bazen skolyozu anlamak zor olabilir ama özellikle aileler çocuklarının ergenlik çağına girme döneminde çocuklarını belden eğerek üstten omuzlarının eşit olup olmadıklarına bakarak bunu anlayabilirler. Her aile yılda bir kez bu şekilde çocuklarını kontrol etmelidir. Amerika’da ilköğretimdeki çocuklar bu şekilde rutin olarak her sene hemşire denetiminden geçiyor.”
Türk hekimlerini de öven Prof. Akbarnia, sözlerini şöyle tamamladı: “Tedavi açısından Türkiye ile ABD arasında bir fark olduğunu söylemem mümkün değil. Türkiye'deki cerrahların çalışmaları ilgiyle takip ediliyor. Son 20 yılda ciddi bilimsel çalışmalar yaptılar. Özellikle ulusal ve uluslararası toplantılarda yaptıkları sunumlar ile neler yapıp yapamayacaklarını net bir şekilde gözler önüne seriyorlar.”
Medicabil Hastanesi Ortopedi Klinik Direktörü Ufuk Aydınlı ise skolyoz konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından olan Prof. Dr. Behrooz Akbania ile işbirliği içinde olduklarına dikkat çekerek, “Bu alanda bizimde çalışmalarımız var. Karşılıklı ziyaretlerle olanında en iyilerden biri olan sayın Akbania ile görüş alış verişinde bulunmaktayız. Elde edilen bilgileri ülkemizde uygulamanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz