Sağlık Bakanlığı tarafından, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) ile mücadele kapsamında aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Uzmanlar, son zamanlarda KKKA hastalığı vakalarının azaldığını, ancak kesin olarak ortadan kalkmadığını ifade ediyor.
Hyalomma kenesinin ısırmasıyla bulaşan KKKA virüsü, erken teşhis edilip tedavi edilmediği takdirde öldürücü boyutlara ulaşabiliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte baş gösteren kene ısırma vakaları da yeniden görülmeye başladı.
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Sivas bölgesinde geçen yıllara oranla KKKA vakalarında azalma tespit edildiğini söyledi. Vaka sayısındaki azalmayı insanların daha fazla bilinçlendirilmesi, kenelere karşı daha fazla önlemlerin alınmış olması gibi faktörlere bağlayan Dökmetaş, “Biz bu hastalığın kısa süre içerisinde tamamen bitmesini beklemiyoruz.” dedi.
KKKA hastalığına karşı serum üretme çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Dökmetaş, ne zaman üretilebileceği konusunda da net bir tarih veremediklerini kaydetti. Dökmetaş, “Sağlık Bakanlığı'nın önderliğinde bizim kliniğimizden Dr. Nazif Elalığı’nın da katıldığı bir çalışma grubu var. Bu grubun yapmış olduğu çalışmalar ve tedavi seçenekleri uygulamaları devam ediyor. Bu çok merkezli bir çalışma Samsun, Kayseri, Ankara, Sivas, Erzurum gibi birçok üniversitemizdeki öğretim üyeleri de bu grubun içerisinde. Aşı çalışması devam ediyor, ancak aşı ve ilaç ile ilgili hala netleşmiş ve kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yok.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz