HABER

''KKKA'dan ölümler ihmalden kaynaklanıyor''

''KKKA'dan ölümler ihmalden kaynaklanıyor''

Ankara (AA)- Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, kırsal alanda yaşayanlarda keneden korunma yöntemlerinin bir alışkanlık haline gelemediğini belirterek, "Bunun temelinde 'bunlar bizim keneler, bir şey yapmaz' şeklindeki yerleşik inanç yatıyor" dedi.

Vatansever, kenelerin, insan ve hayvanlara 200 kadar hastalık bulaştırabildiğini, bunlardan "Lyme hastalığı"nın ABD'de yılda 25 bin kadar vakanın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Yine keneler tarafından bulaştırılan "kene ensefaliti"nin Avrupa'da büyük sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Vatansever, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de birçok kene türü yaygın olarak bulunuyor. Bunlar insanlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü, Lyme boreliyozu, TBE'yi (kene kökenli ensefalit) ve benekli humma gibi birçok bakteriyel etkeni bulaştırabilme potansiyeline sahiptir. Ancak Türkiye'nin iklim koşulları ve coğrafik yapısı ele alındığında, KKKA virüsü ve bunu insanlara bulaştıran hyalomma marginatum marginatum adındaki kene ön plana çıkıyor. Bu kene, yaşam tarzı itibarıyla beslenebilmek için erişkin kenelerin konakları olan büyük evcil hayvanlar ve küçük yaban hayvanları ile yerden beslenen yavru kenelerin konakları olan kuşlara bağımlı olduğundan, yaban hayvanları ile sığır gibi evcil hayvanların ortak yaşama alanlarına sahip olduğu yerlerde bulunur. Yani, kene kırsal bölgededir ve orada bu kene ile temas halinde olan insanlar, çoğunlukla
tarlada çalışanlar ve çobanlardır. Dolayısıyla bilinçlendirme çalışmalarında hedef kitlemiz de bunlar olmalıdır."

"Kene ısırması"nın yanlış bir söylem olduğunu, "kene tutması" ya da "tutunması"nın en doğru terim olduğunu bildiren Vatansever, "Kene yapışması da kabul edilebilir. Ancak kene ısırması veya kene sokması diye bir terim kullanılmamalıdır. Keneler biyolojileri gereği bir konağa tutunduklarında orada günlerce sabit olarak kalıp kan emer. Yani, sivrisinek gibi sokup saniyeler içinde beslenmesini bitirmez" bilgisini verdi.

KKKA'nin Nisan aylarında görülmeye başladığını, Haziran'da doruğa ulaştığını, Ağustos'ta ise bittiğini kaydeden Vatansever, "Bu yıl için henüz geçmiş yıllara göre bir sayısal artıştan bahsedemeyiz" diye konuştu.

Keneleri tamamen ortadan kaldırmanın olanaksız olduğunu, dünyada öncelikle kenelerle bulaşan hastalıklar konusunda toplumsal bilincin geliştirilerek korunma yöntemlerinin benimsetilip önerildiğini vurgulayan Vatansever, "Çünkü, insana kenenin teması kesildiğinde bu tip hastalıklar da görülmez olacaktır" görüşünü dile getirdi.
Vatansever, Türkiye'de KKKA'dan ölümlerin ihmalden kaynaklandığını, genellikle kenenin tutunduğu kişilerin baş ağrısı ve ateş gibi belirtileri grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırıp sağlık kurumlarına başvurmadıklarını anlattı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler