İSTANBUL (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ABD'ye yapacağı ziyaretin izolasyonun kalkması için ilk adım olacağını belirterek, "İzolasyonların kaldırılmasının çözüme pek çok yönden katkı yapacağına inanıyoruz" dedi. Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne limanlarını açmasına karşı olmadıklarını dile getiren Talat, "Ancak bu yapılırken Kıbrıslı Türklerin de limanları açılmalıdır" diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ABD'ye gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Talat, Washington'da 28 Ekim'de bir görüşme gerçekleştireceğini ve bunun yanında, Amerika'da kongre üyelerinin ziyareti, konferanslar gibi bazı çalışmaları olacağını söyledi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile pazartesi günü bir görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Talat, "Ziyaretimiz herkesin bildiği Kıbrıs Türk politikasını ortaya koymak amacıyla yapılıyor. Kıbrıslı Türklerin iradeleriyle ortaya koydukları, kanıtladıkları duruşları, bildiğiniz gibi Kıbrıs'ın birleştirilmesi, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, müzakerelerin BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın gözetiminde bir an önce başlayarak Kıbrıs sorununun çözümünün sağlanması diye özetlenebilir. Tabii ki izolasyonların kaldırılması da temel hedeflerimizden biridir" dedi.
Talat, izolasyonların kaldırılmasının bir mücadele olduğunu belirterek, "İzolasyonların kaldırılması çözümünün alternatifi değildir. Temel hedefimiz çözüm olmaya devam etmesidir. İzolasyonların kaldırılmasının çözüme pek çok yönden katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu hususları ABD'ye yapacağımız ziyarette anlatacağız. Genel Sekreterin harekete geçerek Güney Kıbrıs'tan istediği, Annan Planı'nda öngördüğü değişiklikleri talep etmeye devam etmesi ve bu yolla da müzakerelerin bir an önce başlaması olacaktır. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. BM görüşmeleri bir an önce başlatmalı" diye konuştu.
"1.5 YIL OLDU, HALA KAYDA DEĞER İLERLEME YOK" Referandumdan bu yana 1.5 yıl geçtiğini hatırlatan Talat, net olarak izolasyonların kaldırılması hususunda büyük ilerlemeler gerçekleşmediğini söyledi. Ancak Kıbrıs Türk tarafının, geçmişe göre bugün çok daha iyi bir konumda olduğunu dile getiren Talat, "En azından Kıbrıs Türk halkını temsil eden yöneticileri muhatap kabul edilmekte, uluslararası alanda görüşme yapabilmektedir. Yaşanan gelişmeler insanımızın günlük yaşamına da yansıtılmaktadır. Tipik izolasyonların ortadan kaldırılması gerçekleşmemiş olmakla birlikte dünyayla bütünleşme yönünde bir gelişme gözlemlenmektedir. ABD ziyareti, sayın Rice'in daveti, izolasyonların kaldırılması yönünde bir adımdır. Bu sanıyorum ilk kez gerçekleşiyor, bu tabii ki ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümünde kararlı olmaya devam ettiğinin de göstergesidir. Biz parça parça, adım adım değil bütünlüklü çözüm peşindeyiz. Kıbrıs'ta çözüm en temel hedefimizdir. Siyasi eşitliğimize saygılı çözüm istiyoruz" açıklamasında bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Güney Kıbrıs'ın tutumu biliniyor. O yeni bir veri değil. Yeni olan bu tutumun artık dünyada rağbet görmemesidir. ABD'de de rağbet görmemesi bir gerçektir. Bu gerçek zemininde biz politikamızı yürüteceğiz. Sayın Papadapulos'tan nedamet dilenecek değiliz. O eğer Kıbrıs'ın bütününde egemenliğini yayma hevesi peşinde koşacaksa kendi bileceği şeydir. O hiçbir zaman olmayacak bir hayalin peşinde koşmaya devam etmiş olacaktır. BM yapabileceklerinin tümünü yapamamıştır; ancak çözümsüzlüğün sorumlusu olarak BM'yi görmek doğru olmaz. Yapabileceklerini bütünüyle yaptığını söylemek mümkün değil. Bunu da tabii ki sayın genel sekreterden talep edeceğiz. Sayın genel sekreterin güvenlik konseyinde görüşülmek üzere sunduğu raporu var. Bu rapor görüşülmemiştir, rapordaki tavsiyeler hayata geçirilmemiştir. Kıbrıslı Türklerin üzerindeki izolasyonların Kıbrıs Rum tarafına yönelik kısıtlamalarla birlikte kaldırılmasını öneriyoruz. Biz Türkiye'nin limanlarını açmasına karşı değiliz; ancak Türkiye limanlarını açarken Kıbrıslı Türklerin de limanları açılmalıdır. Sayın Gül'ün bu konudaki önerisini destekliyoruz. İzolasyonların sürdürülmesi politikası sürdürülebilir değildir. Türkiye'nin limanlarını açmayacağı ısrarı Kıbrıslı Türklere yönelik kısıtlamalar nedeniyledir."