HABER

KKTC heyeti memnun ayrıldı

LEFKOŞA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le Ankara'da biraraya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, KKTC'ye döndü.

Rumların "Türkiye, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalıdır" çıkışlarıyla ilgili toplantı yaptıkları Ankara'dan memnun ve sevinçle döndüklerini belirten Denktaş, Ankara'nın "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanı" baskılarına direnişin devam edeceğini, çünkü "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanımanın ne anlama geldiğini Ankara'nın kendilerinden daha iyi değerlendirmiş durumda olduğunu söyledi. Denktaş, dolayısıyla endişeye gerek olmadığını kaydetti.

Denktaş, Talat ve Serdar Denktaş, bugün saat 15.15'de geldikleri Ercan Havaalanı'nda, Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Yalçın Pehlivanoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ömer Kalyoncu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Havaalanında basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Denktaş, Rumlar'ın "Türkiye, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalıdır" çıkışlarıyla ilgili KKTC'nin endişeleri ve Türk hükümetinin tutumu konusunda çok samimi bir fikir teatisinde bulunduklarını belirtti.

Toplantıda Anavatan'ın niyetini ve kararlılığını gördüklerini söyleyen Denktaş, "Genelde bizi rahatlatmış olan ve halkımızı da rahatlatması gereken bir durum değerlendirmesi yapılmıştır. Milli davamız, milli davamızdır ve bu konudaki tehlikeleri ve gelişmleri Türkiye yakından izlemektedir. Gelişmelerle ilgili değerlendirmeleri, bizim değerlendirmelerimizle mutabıktır" dedi.

Ankara'daki diğer temaslarına ve verdiği konferansa değinen Cumhurbaşkanı Denktaş, şöyle devam etti:

"Rum tarafı, ne hakla 'Kıbrıs cumhuriyetiyim, meşru hükümetim, Türkiye beni tanımalıdır' diyor, nereye dayanarak bunu söylüyor, hangi hukuk bunun çağrısını destekliyor? Anayasa dışı bir kuruluş olduğunu, geçmişteki sicilinin ne olduğunu bildiği halde, bu çağrıyı nasıl yapabiliyor ve AB'nin bazı ülkeleri, bu çağrıyı yapan tarafa niçin haksızlığını söylemiyor; noktasını işledik. Bu konudaki tarihi ve hukuki durumu da dile getirdik"

Denktaş, "bağımsızlığı korumak, bağımsızlığa sahip çıkmak ve barışı bu çerçevede aramanın" herkesin görevi olmaya devam ettiğini ve devam edeceğini söyledi ve başka da yol olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye ve KKTC hükümetlerinin elinin kuvvetlendirilmesinin istenmesi halinde, halkın hareketlenip sesini yükseltmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi'nin oybirliğiyle geçirdiği son kararın büyük bir karar olduğunu vurgulayan Denktaş, bununla yetinmemek gerektiğini, her kuruluşun "Rumların hükümetimiz olmadığını, olmayacağını, AB içerisinde Türkiye'ye 'gel beni tanı' çağrısı yapmanın ayıp olduğunu, Rumlar'ın uzlaşma istemediğini" dünyaya duyurması gerektiğini dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler