HABER

KKTC siyaseti hareketli

KIBRIS (İHA) - Anavatan Türkiye, 3 Kasım'da yapılacak seçimlere endekslenirken yavru vatan KKTC de siyasette hareketli günler yaşıyor. KKTC'de özellikle 30 Haziran yerel seçimlerinin ardından hareket kazanan siyasette, sancılarla birlikte huzursuzluk da ön plana çıkıyor. Bir başka deyişle, siyasi arenaya rahatsızlıklar damgasını vuruyor.

Siyasi yelpazenin hem sağ hem de sol cephelerine hakim olan çalkantıların önümüzdeki günlerde nasıl şekil alacağı şimdilik kestirilemiyor.

Ancak 30 Haziran yerel seçimlerinde 3 büyük kent belediyesini kazanan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), en rahat görülen partilerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Şimdi siyasette, erken seçim olmazsa, 2003'ün Aralık ayında yapılacak milletvekilliği seçimlerinin hesapları yapılıyor.
Kendi bünyelerinde harekete geçen partilerin gözü artık milletvekilliği genel seçimlerinde. Partiler bu seçimlere en iyi şekilde hazırlanmak için çalışmalarını daha şimdiden bu yönde yoğunlaştırdı. Ancak partiler uzun vadeli bu hedeflerine yönelirken, beklenmeyen siyasi gelişimler karşısında da sancılar yaşıyor. Başta koalisyon ortakları olmak üzere muhalefet partileri de bu olumsuz gelişmelerden etkileniyor.

Koalisyonun büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP), henüz 30 Haziran seçimlerinin atlatmadan, Ertuğrul ve Hasan Hasipoğlu kardeşlerin istifası ile sarsıldı. Siyaset sahnesinde yeni hareketliliğe yol açan Hasipoğlu kardeşler, sağda yeni bir oluşumun da sinyallerini vererek bu yöndeki çalışmalarını hızlandırdı.

Koalisyonun küçük ortağı Demokrat Parti (DP) de bir yandan belediye seçimlerinde umduğunu bulamamanın hayal kırıklığını yaşarken, diğer yandan da başkanlık sancıları çekmeye başladı. DP Genel Başkanlığı için aday olduğunu açıklayan Turizm ve Çevre Bakanı Serdar Denktaş'ın bu çıkışıyla partide yeni bir heyecan doğdu. DP Kurultayı'nda başkanlık için Serdar Denktaş ile Salih coşar arasınsda kıyasıya bir yarış bekleniyor.

Yerel seçimlerinde hiçbir bölgede belediye başkanlığı elde edemeyen Toplumcu Kuruluş Partisi (TKP) de tam bir hayal kırıklığı hakim.

Mecliste tek sandalye ile temsil edilen Milliyetçi Adalet Partisi'nde (MAP) ise işler karışık. "Yeniden yapılanma" sürecini yaşadığı belirtilen MAP'ta son günlerde istifaların yoğunlaşması dikkat çekiyor. Yurtsever Birlik Hareketi'nde (YBH) ise artık tek ses yükselmiyor.

Ulusal Diriliş Partisi (UDP) cephesinde de yeniden yapılanma çalışmaları göze çarpıyor. UDP geçtiğimiz günlerde bir ilke sahne oldu ve Parti Genel Başkanı Enver Emin genel başkanlık görevini 5 gençten oluşan bir ekibe devretti.

En Çok Aranan Haberler