Kıbrıslı Rumlar, Ada’da ilk toplumlar arası çatışmaların başladığı 1956 yılında terk ettikleri Gazimağusa’daki tarihi Nestoryan Kilisesi’nde (İkserino Kilisesi), 58 yıl aradan sonra önceki akşam ilk kez ayin düzenledi. Paskalya öncesi ‘Kutsal Cuma’ ayininde 3 binden fazla Rum, Hz. İsa’nın çiçeklerle süslenmiş sembolik mezarına kent merkezindeki kilise çevresinde tur attırdı.
Gazimağusa kent merkezi, 1974 KıbrısBarış Harekâtı öncesindeki çatışmalarda Kıbrıslı Türklerin elinde tuttuğu, Kıbrıslı Rumların da giremediği ender merkezlerden biri olması nedeniyle sembolik öneme sahip. KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki sınır kapılarının 2003’te açılmasından buyana Nestoryan Kilisesi dışında 22 kilise Rumların ayinine açıldı. Nestoryan kilisesinde dün yapılan ayinle 58 yıllık bir yasak da kalkmış oldu.
Kilise bölgesinde kortej yürüyüşüyle başlayan ayini Rum Metropolit Vasilyus yönetti. KKTC Din İşleri Dairesi Girne temsilcisi Fuat Tosun da cübbesiyle Metropolit Vasilyus’a eşlik etti.
Akşam saatlerinde 3 saat süren ayine, Rum eski liderlerinden Yorgo Vasiliu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim, ABD, İngiltere, İrlanda, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın büyükelçileri ile çok sayıda Rum milletvekili de katıldı.
Ayinde Din İşleri Dairesi’nden Fuat Tosun Metropolit Vasilyus’a ‘Bismillahirrahmanirrahim’ yazılı levha hediye etti. Rum Papaz’a ayrıca, kilisenin sembolik anahtarı da iade edildi.
Ayine tepki gösteren bazı Kıbrıslı Türkler ise, evlerinin balkonlarına Türkiye ve KKTC bayrakları asarken, Genç Mücahitler Derneği 1974 öncesinde şehit edilen Kıbrıslı Türklerin resimlerinin bulunduğu pankart açtı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ayin olay çıkmadan tamamlandı.
Nestoryan Kilisesi, 1339 yılında Suriyeli bir tüccar tarafından Gazimagusa’da yaşayan Suriye kökenli Nasturi cemaatine mensup Katolik Araplar için yaptırıldı. Nasturiler, Osmanlı ordularının 1571’de Kıbrıs’ı almasının ardından Ada’dan ayrılınca Rumlar tarihi mekânı Ortodoks kilisesine çevirdi.