Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, KKTC'de Maronitlerin yaşadığı, 17 Nisan'da muhtarlık seçiminin yapılacağı Koruçam Köyü'ne muhtar atadı.
Rum İçişleri Bakanı Andreas Hristu, Koruçam Muhtarlığı'na Yoannis Cucukis'i atadığını açıkladı.
Hristu, "(Kıbrıs Cumhuriyeti) denetimi altında olmayan köylerde muhtar atamanın (Kıbrıs Cumhuriyeti)nin egemenlik hakkı olduğunu" iddia etti.
KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, 31 yıl aradan sonra muharlık seçiminin yapılacağı Maronitlerin yaşadığı Koruçam Köyü'ne Rum yönetiminin muhtar atama girişiminin, "KKTC'nin iyi niyetli adımlarını provoke etmek" olduğunu söyledi.
Serdar Denktaş, "uluslararası anlaşmaları çiğneyerek, AB üyesi konumuna gelen Rum tarafının, Avrupalılaşamadığını, azınlık haklarına saygı açısından hala daha köhnemiş bir zihniyetin pençesinde olduğunu, Koruçam'a muhtar atama girişimiyle ispat ettiğini" söyledi.
Denktaş, Rum tarafının kararının, azınlıklara nasıl ve hangi gözle baktıklarının en bariz göstergesi olduğunu vurguladı.
Denktaş, açıklamasında şunları kaydetti: "30 yıllık bir süre sonrasında, bir anlamda yumuşama ve güven artırma adımı olarak da gördüğümüz Kuzey'de yaşayan Maronit azınlığa, kendi muhtarlarını seçme hakkını vermiş olmamızı hazmedememek, Avrupalılıkla ne kadar bağdaşmaktadır? Rum tarafının 'atadım' dediği 'sözde muhtar', Pazartesi gününden itibaren görevini artık sona erdirmiş olacaktır. Yetkisi olmadığı halde, muhtar gibi davranması ve o şekilde köyde yaşayan Maronitlere sorun çıkarması halinde ise yetkili makamlarımız gerekli önlemleri mutlaka alacaktır. Bakanlığımız, 15 Mart tarihinde Koruçam Köyü'nde muhtar ve azaların seçiminin yapılacağını ve aday olmak isteyen Maronitlerin 31 Mart tarihine kadar Bakanlığımıza başvurabileceklerini duyurmuştu. Bu nedenle söz konusu süre içerisinde başvuruda bulunan 1 muhtar ve 4 aza adayı seçime katılacaktır."
Koruçam'da Pazar günü, 31 yıl aradan sonra ilk kez muhtar seçimi yapılacak. Maronitlerin yoğun olarak yaşadığı köyde 1 muhtar ve 4 aza seçilecek.
Toplam 112 seçmenin bulunduğu köyde seçimler, KKTC genelinin aksine Yüksek Seçim Kurulu kontrolünde değil, Dışişleri Bakanlığı gözetiminde yapılacak. Seçilmek için de yine KKTC seçim sisteminden farklı olarak tek aday olsa dahi salt çoğunluk, yani yüzde 50'nin üzerinde oy alınması gerekiyor. Bu durumda 112 seçmenin tümünün sandığa gitmesi halinde 57 oy gerekecek.