HABER

KKTC'de seçim için 60 gün beklenecek

LEFKOŞA (İHA) - Başsavcı Akın Sait, KKTC'de meclis çoğunluğuna dayalı hükümet kurulamaması halinde anayasayla cumhurbaşkanına verilen meclisi feshetme yetkisinin ciddi olduğunu belirtti ve bu çerçevede 60 günlük anayasal sürenin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Konu hakkında soruları cevaplayan Başsavcı Akın Sait, "Anayasada öngörülen 60 günlük anayasal süre, bize göre zorunlu bir süreç. Burada cumhurbaşkanına, meclisi feshederek seçime gitme yetkisi veriliyor. Bu ciddi bir yetki" dedi.

Anayasanın ilgili anayasal maddesiyle cumhurbaşkanına, meclis çoğunluğuna dayalı hükümet kurulması için yetki verildiğini, bunun için öngörülen sürenin de toplam 60 gün olduğunu söyleyen Sait, "Bu süre sonunda hala hükümet kurulamamışsa cumhurbaşkanı; meclis başkanı, başbakan ve parti liderleriyle görüşüp seçime karar verebilir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 60 günlük süreyi görevlendirme yaparak veya bekleyerek geçirebileceğini ama her halukarda bu sürenin dolması gerektiğini söyleyen Sait, "Meclis bu süreyi beklemeden seçim kararı almak isterse, bunun yolu var. Meclis toplanıp yasa yapar, seçim tarihi belirler ve seçime gidilir" şeklinde konuştu.

Başsavcı Sait, seçim takviminin veya seçimin hangi tarihte yapılacağının ise seçim kararının resmi gazetede yayımlanmasının ardından siyasi iradeye göre

belirlenebileceğine dikkat çekti.

Anayasanın 88'inci ve 106'ıncı maddeleri uyarınca Cumhuriyet Meclisi seçimleri, 2 şekilde yenilenebiliyor.

Buna göre meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçim kararı alabilir veya cumhurbaşkanı, meclis çoğunluğuna dayalı hükümet atanmasına olanak bulunmaması halinde ilk görevlendirmeden itibaren 60 gün içerisinde seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

İlgili 60 günlük anyasal süreç, hükümetin istifasının hemen ardından UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun 21 Ekim'de hükümeti kurmakla görevlendirilmesiyle başlamıştı. Bu durumda 60 günlük sürecin 20 Aralık'ta tamamlanacağı hesaplanıyor.

En Çok Aranan Haberler