HABER

KKTC'de yeni gelişmeler: Monaco Modeli nedir?

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, yönetim biçimleri ile ilgili yeni bir modeli duyurdu. Bakanın ağızından 'Fransa-Monaco' modeli tanımı geçti ve bu model, Türkiye'de daha önce pek fazla kullanılmamıştı. Bu nedenle KKTC ile ilgili yeni gelişmeleri takip eden kişiler, Monaco Modeli nedir sorusunu soruyorlar. Haber bültenlerinde sık sık adı geçen Monaco Modeli, Türkiye'de yoğun olarak araştırılıyor. Peki, KKTC'nin göz önünde bulundurduğu Frsansa-Monaco Modeli nedir?

KKTC'de yeni gelişmeler: Monaco Modeli nedir?

Tahsin Ertuğruloğlu, müzakerelerin ardından ABD - Washington DC'ye geçti ve Monaco Modeli ile ilgili bir durum değerlendirmeleri yaptıklarını belirtti. Açıklama, Washington DC'deki toplantının hemen ardından, üstelik ABD'li yetkililerin karşısında yapıldı, ilk olarak Fransa Monaco Modeli orada dillendirildi. Türkiye’ye bağlı özerk bir cumhuriyet seçeneğini değerlendirdiklerinden Doğu Akdeniz’deki Türk savaş gemisinin petrol arama faaliyetlerine devam etmeleri durumunda Kıbrıslı Rumlara ait gemileri vurabileceğine kadar pek çok şey anlattı. İşte o toplantında Amerikalıların KKTC Dışişleri Bakanına yönelttikleri sorular ve aldıkları yanıtlar. Peki, daha önce oldukça nadir duyurulan ve Ertoğruloğlu'nun değerlendirdiği Monaco Modeli nedir? Nasıl çalışır?

KKTC'DE NASIL BİR ÖZERKLİK ? MONACO MODELİ NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Fransa Monaco Modeli nedir sorusunun cevabı, biraz daha betimlemeli, yorumlamalı bir yürütme biçimi. Temelinde ' birlik' yatıyor ve Türkiye'de ilk olarak Kemal Derviş tarafından, 'solda birlik' olarak adlandırılmıştı.
Daha önce, 'çöken' müzakereler söz konusuydu ve Tahsin Ertuğruloğlu, bu gelişmelerin ardından New York ve ardından da Washington DC'ye geçti. Orada da KKTC'nin geleceğini direkt olarak etkileyebilecek kararlar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Özellikle, ABD'lik yetkililer tarafındna, açık sözlülüğü dikkat çekici bulundu. Uygulanması göz önünde bulundurulan seçenekler ise şu şekilde; “BM’ye şunu söyledik; bundan sonra yeniden bir müzakere olacaksa bu ancak ‘devletten devlete’ bir zeminde olur. Hedefi de ancak konfederasyon olabilir, federasyon değil. Bizim için federasyon seçeneği ölmüştür...

Uluslararası topluma rağmen yeni yöntemler önermek ya da kendimizi empoze etmek bizim tercihimiz değil. Bizimle konuşmak istiyorlarsa bunu uluslararası toplumla diyalog halinde yapmak isteriz. Ancak bizimle konuşmak istemezlerse de fazla zamanımız yok. Yeni yol haritamızı Kıbrıslı Rumların seçimlerinden çok önce belirlemiş olmayı istiyoruz.”

SEÇENEKLER: “Artık uluslararası tanınma için çalışmaya başlamanın zamanı geldi. Bugüne kadar bundan imtina ettik. Ancak artık KKTC’ye uluslararası tanıma için uğraşabiliriz. Önümüzdeki ikinci bir seçenek ise özerk bir cumhuriyet. Fransa-Monaco ya da İngiltere-Cebelitarık modeli gibi bir yapı. Yani dışişleri ve savunma alanlarındaki yetkilerimizi Türkiye’ye devredip gerisini kendi içimizde yönettiğimiz bir cumhuriyet. Henüz hangi yolu seçeceğimize karar vermedik. Ankara ile birlikte oturup karar vereceğiz.”

En Çok Aranan Haberler