Orman ve Su İşleri Bakanlığı KKTC’ye, beş bini ceviz, beş bini de badem olmak üzere toplam 10 bin fidan desteği verecek.
Türkiye ile KKTC hükümeti arasında orman ve ormancılık araştırmaları konusunda işbirliğinin geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla Ağustos 2012’de Ankara’da imzalanan "Ormancılık Alanında Yardım ve İşbirliği"ni öngören protokol, hayata geçirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, Orman Genel Müdürlüğü'nce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen bir heyet yerinde incelemelerde bulundu. İki ülke heyetleri ormancılık alanında yapacakları çalışmalar konusunda ortak mutabakata vardı.
Mutabakat kapsamında, KKTC’de yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarında gelir getirici türlerden ceviz ve badem ağaçlandırmalarına ağırlık verilmesi kararı alındı. İlk aşama olarak da, KKTC’ye beş bin adet ceviz fidanı ile beş bin adet badem fidanının bedelsiz olarak tahsis edilmesi bakanlık oluruna sunuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından olumlu değerlendirilen teklif sonrası, beş bin adet ceviz fidanı ile beş bin adet badem fidanının bedelsiz olarak KKTC’ye tahsisi ve söz konusu fidanların KKTC’ye naklinin sağlanması ile diğer iş ve işlemlerin Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce yürütülmesine karar verildi.
KKTC’NİN 50 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANACAK
Diğer yandan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, KKTC’nin içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Türkiye tarafında yapılacak barajdan alınacak suyun deniz altından borularla KKTC tarafında yapılacak baraja aktarılmasını sağlayacak olan KKTC Su Temin Projesi, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımı imkansız kılması nedeniyle, özel bir teknikle inşa edilecek.
80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattı, deniz dibinden değil, 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC’ye su taşıyacak. Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 su, deniz altındaki boru hattı ile KKTC’de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak.
KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon m3 suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma, yüzde 49,7’si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz