Mithat ÜNAL/ ANAMUR Yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'ye içme suyunun bugüne kadar dünyada görülmeyen deniz boru hattıyla taşınmasını sağlayacağı için 'Asrın projesi' olarak adlandırılan projede yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nın su tutmaya başlayacağı tarih daha önce 26 Ağustos 2013 olarak açıklanmıştı. Ancak mevsimin kurak geçmesi, evleri ve arazileri sular altında kalacak olan Akine, Ormancık ve Sarıağaç Mahallesi sakinlerinin kendileri için yapılan yerleşim yerlerinin tamamlanmadığını gerekçe göstermesi nedeniyle ertelenen su tutuma işlemi bugün düzenlenen bir törenle gerçekleşti. Saat 11.00'de baraj kapakları, teknik ekibin kontrolünde vinçlerle suya indirildi. İki dozerde kapakların önünü toprakla doldurdu.
Kapakların indirilmesi sırasında evleri sular altında kalacak olan insanların tepki gösterme ihtimaline karşı jandarma ve çevik kuvvet geniş çaplı önlem aldı. Akine Mahallesi Muhtarı Süleyman Duman'ın söz vermesi üzerine ekipler daha sonra geri çekildi. DSİ Barajı'nın Türk, KKTC ve DSİ bayrakları ile donatıldığı törende kadınlar evlerinin tamamlanmadığını ileri sürerek tören için getirilen kurbanlık koyunları taşıyan araca, 'Neyin kurbanını keseceksiniz?' diyerek tepki gösterdi. Anamur Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Türe, vatandaşların yanına giderek onların dertlerini dinledi.
Öte yandan törene katılan Ak Parti Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Nebi Bozkurt ile DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçulha, herhangi bir olaya medyan vermemek için kapakların kapatıldığı bölgeye gelmedi. Kapakların indirilmesiyle baraj bölgesinin 3-4 hafta içerisinde sular altında kalması bekleniyor.
ALAKÖPRÜ BARAJI
KKTC'nin içme suyunu sağlayacak Alaköprü Barajı, Anamur İlçesi'ndeki Dragon Çayı üzerinde, temelden 93 metre yüksekliğinde bulunuyor. Toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipindeki baraj, KKTC'ye su aktarılmasının yanı sıra Anamur İlçe merkezi, Akine, Ormancık, Güneybahşiş, Ovabaşı, Köprübaşı, Malaklar, Karalarbahşiş, Emirşah, Evciler, Çarıklar, Bozdoğan, Karaisalı, Akcami ve Narince Mahalleleri'ne ait olan toplam 3 bin 293 hektar tarım arazisini sulayacak. Alaköprü Barajı'nda depolanan suyun 75 milyon metreküplük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı'na aktarılmak üzere bin 500 milimetre çapında ve 22 kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Deposu'na iletilecek. Dengeleme deposundan alınan su, bin 500 milimetre çapında ve bir kilometre uzunluğunda düktil demir boru hattıyla deniz boru hattına bağlanacak. Alaköprü Barajı'nın eteğinde kurulacak 26 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santral ile yılda 111.27 GWh elektrik üretilerek ekonomiye katkı sağlaması da proje dâhilinde planlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz