HABER

Klima yüzünden yaz gribi oluyorsanız bunu deneyin!

Yaz aylarında kurtarıcı olarak gördüğünüz klimalar bilinçsiz kullanıldığında yaz gribine sebep oluyor. Serinlemek isterken klima yüzünden hasta olanların sayısı giderek fazlalaştı. Peki yazın klimalarla dost kalmanın püf noktaları neler? İşte uyguladığınızda yaz aylarını çok daha rahat ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacak klima kullanımı ile ilgili bilgiler...

Klima yüzünden yaz gribi oluyorsanız bunu deneyin!

Klimalar, yaz griplerine sebep oluyor. Sıcacık yaz günlerinde “grip mi olunur” demeyin. Üst solunum yolu enfeksiyonları, yaz aylarında da kapınızı çalmaya hazır.

Yaz sıcaklarından bunalmaya başladığımız bugünler, grip salgınlarının yoğun olduğu kış aylarına göre daha güvenli olsa da, vücut ısımızın çevre sıcaklığıyla dengesini kurmakta zorlanabileceğini bilmemiz gerekiyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, yazın iklimlendirme sistemleri ile buluşan yaz dönemi hastalıkları hakkında şunları anlattı.

BİLİNÇSİZ ŞEKİLDE KLİMA KULLAMINI HASTA EDİYOR

Sıcak ve nemli havaların, olumsuz hava koşulları arasında bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, şunları anlattı:

“Klimalar, ortamın sıcaklığını azaltırken, nemini de beraberinde azaltıyor. Bu nedenle yoğun klima kullanıldığında, ortam mutlaka nemlenmelidir. Klimalar ilk çalıştırıldığında havalandırmada biriken mikroorganizmalar ilk üflemeyle hızlıca ortama yayılacağından, bir süre pencereler açılmalıdır. Klimanın ayarında ise, hemen en soğuk konuma getirilmemelidir ve ısı yavaş yavaş yükseltilmelidir. Bu şekilde vücudunuz, ısı değişimine uyum sağlayabilir. Çünkü yazın sıcak günlerde yapılan en büyük hatalardan birisi, çok sıcak ortamlardan hızlı bir şekilde çok soğuk ortamlara girilmesidir. Ani sıcak ve soğuk hava değişimleri, kalp krizi riskini dahi artırabilir ve ayrıca değişken hava akımları migren krizine neden olabilir. Ani sıcaklık değişimi nedeniyle, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir” dedi.

LEJYONER HASTALIĞINA DİKKAT

Lejyoner hastalığının; klima ve duşların havalandırma sistemleri bulaştığını ve tehlikeli olabildiğinin altını çizen Doç.Dr. Seçkin Ulusoy, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakteriler, nemli ortamlarda ve akıntı halindeki sularda rahatlıkla barınıp, çoğalabilir. Lejyoner hastalığına neden olan bakteriler de, bakımı iyi yapılmayan klimalar, soğutma- havalandırma sistemleri, havuzlar ve akarsularda bulunabiliyor. Önlenmesi için havuzların bakım, ilaçlama, havalandırma ve zemin temizliği işlemleri ile su değişiminin zamanında ve özenle yapılması gereklidir. Lejyoner hastalığı belirtileri, ateş, halsizlik, kas ağrıları ile başlar ve daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma ve nefes almada zorlanma gibi ciddi tablolara sebebiyet verebilir. Grip ile benzer belirtiler gösterse de, hastalığın sebep olduğu organizma, gribe göre çok farklıdır. Hastalığı yapan “Legionella pneumophila” adlı bir bakteri olup, insandan insana bulaşmaz” diye konuştu.

1- KLİMA KULLANIMINDA UYGULANMASI GEREKENLER

*Klimaların sık sık açılıp, kapatılmaması,

*Hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırılması,

*Sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi,

*İdeal serinliği elde edecek derece ayarı yapılarak, çok sık değiştirilmemesi,

*Bakımlarının düzenli olarak yılda iki kez yaptırılması ve filtrelerinin zamanında yenilenmesi,

2- MECBUREN KLİMA AÇMAK ZORUNDA KALDIĞINIZ SICAK YAZ GECELERİNDE...

*Yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında, özellikle de yatak odalarının pencere yoluyla havalandırılması, klima ile serinletilmesinden çok daha sağlıklıdır. Ancak, havanın çok sıcak olduğu gecelerde, mecburen klima açık halde uyumak durumunda kalındığında, klima geceleyin 22 - 23 derece bir sıcaklığa ayarlanmalıdır.

*Üfleme ayarı, mümkün olduğunca en yavaşta olmalıdır.

*Üfleme yönü, mümkünse odanın tavanına doğru olmalıdır. Asla kişinin direk üzerine üfleme yapılmamalıdır.

*Klima ile birlikte, pencere açılmamalıdır.

*Gece üşümeyle uyanıldığında, klimayı kapatmak yerine 2-3 derece ısısı yükseltilmelidir.

3- OTOMOBİLİNİZDE ÖNLEMİNİZİ ALIN

*Araçların klima ile soğutulması (ev ve işyerlerinin aksine) daha güvenlidir. Araç içinde en ferah hissedilen ısı bulunmalı ve bu ayar sık değiştirilmemelidir.

*Genel klima bakımları, yılda 2 kez yapılmalı ve uygun zamanlarda filtreleri yenilenmelidir.

*Soğuk üfleme, hava çok sıcak olduğunda aşağıdan ayaklara doğru olabilmekle birlikte, ideali üflemenin aracın ön ve yan camlarına doğru olmasıdır.

*Pencere yoluyla havalandırma, düşük hızlarda ve tek pencereden sağlanmalıdır.

YAZ AYLARINDA SAĞLIĞINIZ İÇİN KULAĞINIZA KÜPE YAPACAĞINIZ 6 ÖNERİ:

1-Deniz veya havuza girdiğimiz günlerde, daha fazla su tüketin.

2-Yazlık hava geçirgenliği fazla olan kıyafetleri tercih edin.

3-Deniz - havuz sonrası veya yoğun terlemenin ardından, duş alarak vücudunuzu temiz ve kuru tutun. Sonrasında saçlarınızı ve dış kulak yolunuzu kurulayın ve nemli kalmamasına özen gösterin.

4-Terli kıyafetleri sıklıkla değiştirin ve ıslak deniz kıyafetleriniz ile oturmayın.

5-Islak veya terli iken, klimaya veya rüzgara maruz kalmayın.

6-Soğuk gıda ve içecekleri, hızlı tüketmeyin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler