YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Klimalara Dikkat

Türkiye Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, sıcaklarda kullanımı artan klimalara karşı vatandaşlara...

Klimalara Dikkat

Türkiye Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, sıcaklarda kullanımı artan klimalara karşı vatandaşlara ‘dikkatli olun’ uyarısında bulundu.

Klimaların kullanımı ve satın alınırken dikkate alınması gereken kuralları açıklayan Küçükparmak, şöyle konuştu: ”Klimalar, son yıllarda yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Hava sıcaklıklarının hızla artması ile birlikte, klima kullanımında ciddi bir artış görülmektedir. Buna paralel olarak da cihaz satın alma süreçlerinin birçoğu, cihazların teknik özelliklerine dair yeterince bilgi sahibi olunmadan gerçekleştirilmektedir. Oysa klima seçerken, satın alırken ve kullanırken dikkat edilecek bazı temel konular, birçok avantaj sağlamaktadır.”

Başkan Küçükparmak, önerilerini şu şekilde sıraladı: ”Klima seçilerken, klimanın takılacağı odanın özellikleri, hacmi, güneş ışınlarından etkilenme ve yalıtım durumu göz önüne alınmalıdır. Eğer klima sadece yaz aylarında soğutma amaçlı kullanılacaksa, mümkün olduğu kadar en az güneş gören (Kuzey, kuzeydoğu, kuzeybatı vb.) ve en az cam alanına sahip oda seçilmelidir. Odanın kullanım saati de, oda ve cihaz seçiminde önemlidir. Eğer gün boyu kullanılacaksa, güneş ışınlarından en az etkilenen oda seçilmelidir. Eğer gece kullanılacaksa, dış cam alanı en az olan ve çok büyük olmayan bir oda seçilmelidir. Klima, kullanılacak odanın kapasitesine göre seçilmelidir. Özellikle ihtiyaçtan büyük kapasiteli cihazlar enerji israfına neden olmaktadır. Klima seçimi ve satın alma aşamasında, satıcı firmanın bünyesindeki makina mühendislerinden görüş ve öneri almak, önerilen cihazların hangi seçim kriterine göre önerildiğini sorgulamak, tüketicinin başvurması gereken yöntemlerdir. Enerji verimliliği yüksek ‘A Tipi’ cihazların tercih edilmesi ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da enerji tasarrufu yaparak, uzun vadede tüketici lehine sürekli kazanç sağlamaktadır. Klimalarda kış için konfor sıcaklığı 20-22 derece, yaz için ise 24 derecedir. Cihazı konfor sıcaklığına ayarlayarak kendi kontrol sistemi ile ortam havasını istenen sıcaklık değerine getirmesini beklemek en doğru yöntemdir. Bunun dışında bir an önce ortamı soğutmak veya ısıtmak amacıyla en düşük ya da en yüksek sıcaklık değerine ayarlamak, sağlık açısından risk taşıdığı gibi enerji israfına da neden olmaktadır. Cihazın dış ve iç ünitesinin sürekli temiz ve bakımlı olması cihaz kapasitesinden her zaman tam olarak faydalanmanızı sağlar. Bunun için özellikle iç ünitenin, hava filtresinin ve dış ünitenin serpantinleri sık sık toz vb. yabancı maddelerden temizlenmeli, hatta yıkanmalıdır. Klimalardaki soğutucu gazın ölçümü en az yılda bir defa teknik servis tarafından yapılmalı ve eksik ise tamamlanmalıdır. Eksik soğutucu gaz ile çalışan klimalar gereksiz enerji sarfiyatına neden olmaktadır. Konforlu bir yaşam alanı yaratmak, kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumak, zatürre, sinüzit, bronşit, vb. birçok hastalıktan korunmak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesini öneriyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler