Klima artışlarının rekor satış yapmasının ardından Özel Yüzüncü Yıl Hastanesi Göğüs hastalıları Uzmanı Dr. Nuray Kömüs ANKA’ya yaptığı açıklama ile klimaların vücutta su kaybına neden olduğundan Ramazan ayında klima kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.
Sıcaklardan bunalan vatandaşların, klimalı ortamlarda serinlemeye çalıştığını fakat; ani ısı değişiminin bir çok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Kömüs, “Klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkma veya güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmek, sağlığa zarar veriyor. Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için, bu durum başta solunum yolu rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa ve vücudun susuz kalmasına sebep oluyor. İnsanlar solunum yolu enfeksiyonları rahatsızlıkları, zatüre, bronşit, kas ağrıları ve kas tutulmaları geçirebilir” dedi.
-RAMAZANDA KLİMA KULLANIMA DİKKAT-
Ramazan ayının aşırı sıcak geçtiğini bu nedenle oruç tutanların yaklaşık 16 saat susuz kaldığını ve serinlemek için klima kullandıklarını ifade eden Dr. Kömüs, Ramazan ayında klima kullanımının sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Klima kullanımı insanların daha fazla susuz kalmasına neden oluyor. Klimanın neden olduğu üst solunum yolları kuruluğu ve terleme ile birlikte aşırı su kaybı daha fazla susuzluğa ve enfeksiyonel hastalıklara sebep oluyor. Klimanın altında direkt soğuk havaya maruz kalmaktan uzak durulmalı. Oruç tutanlar ortam serinliğini tercih etmeli. Gölgede serin ortamlarda durmak en iyisi fakat; çalışma koşulları buna engel olabilir. Ani ısı değişimleri insanları daha fazla susuz ve halsiz bırakacaktır.”
Klimalı otobüs kullanımının da ani ısı değişimi nedeniyle birçok hastalığa sebebiyet verdiğini belirten Dr. Kömüs şöyle devam etti:
“Klimalı otobüslerde de direkt klima altına oturulmamalı. Burun ve gözlerde kuruluk yapar. Klimanın bu gibi ortamlarda yanlış kullanımı zatüre ve bronşite sebep olabilir. Serinliyorum derken, hastalığa adres çıkarmayın.”
ANKA