İstanbul - Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, klonlanmış cep telefonlarının kapatılması işlemine bu Cuma günü başlanacağını bildirdi.
Dursun, 5392 sayılı yasa 12 Temmuz 2005'te yürürlüğe girdikten sonra o güne kadar sistemde konuşma yapan kayıt dışı, kaçak cep telefonlarının kayıt altına alınması için Aralık ayında bir operasyon yapıldığını anımsattı.
Kayıt imkanından yararlanmayan ya da kanun yürürlüğe girdikten sonra kaçak cep telefonu alanların telefonlarının yaklaşık 15 günden beri kapatılmaya başlandığını ifade eden Dursun, bu şekilde kapatılan cep telefonu sayısının 1 milyon adet civarında olduğunu aktardı.
Dursun, IMEI numaraları hatalı ve eksik bildirilen telefonların da sistem tarafından kayıt dışı algılandığını kaydederek, bu durumda elinde faturası olan tüketicinin de telefonun kapatılmasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Murat Dursun, şöyle konuştu: "Telekomünikasyon Kurumu (TK) ile geçen ay yaptığımız görüşmeler doğrultusunda bir yöntem belirledik. Elinde faturası olan tüketici,
cep telefonu kapatıldığı takdirde hemen satın aldığı noktaya ya da garanti belgesinde belirtilmiş olan ithalatçıya başvurmak suretiyle, o ithalatçının da bu bilgiler ışığında o telefonun kendi ithalatı olduğunu beyan ve taahhüt ederek TK'ya başvurması halinde anında tekrar görüşmeye açılıyor. Bu durumda olan tüketicilerimizin
ithalatçıya ya da satın aldıkları bayiye başvurmaları gerekiyor."
Murat Dursun, cep telefonlarının klonlanması olayına da değinerek,kayıt altına alınma sırasında 6,5 milyon adet klonlu cihaz tespit edildiğini kaydetti. "Klonlanmış cep telefonlarının kapatılması bu Cuma başlıyor" diyen Dursun, kapatılma gerçekleştiğinde, elinde faturası olan IMEI numarasının gerçek sahibinin hemen satın aldığı noktaya veya ithalatçıya giderek açılmasını sağlayabileceğini aktardı.
Klonlama maliyetinin ve riskinin arttığına dikkat çeken Dursun, klonlama yapan kişiyle ilgili olarak yasada 5 yıla kadar varan hapis ve ciddi para cezaları bulunduğunu bildirdi.