İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, CHP'den 15 milletvekilinin istifa edip İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili, "15 milletvekilinin kendilerine oy veren seçmenin iradesine aykırı bir şekilde başka bir partiye geçirilmesi, bir diğer partiye gönderilip, adeta kurbanlık koyun misali... Kafalarını önlerine eğerek... Utancın resmidir o. Milletvekillerinin adeta bir başka partiye peşkeş çekildiğini görüyoruz." dedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından düzenlenen, "Yeni Sisteme Doğru Güncel Politika" konulu konferansta Kaya, ülke olarak önemli günler yaşandığını, bugünü doğru anlamak ve geleceğe doğru bir şekilde yön vermek durumunda olduklarını anlattı.
"Milletimiz, siyasette ayrışmaların, derme çatma hükümetlerin, çatışan devlet kurumlarının ağır faturasını geçmişte çok ağır bedellerle ödedi." diyen Kaya, Türkiye'nin uzun yıllar ekonomide, kalkınmada, yönetimde ve savunma sanayinde tamamen dışa bağımlı bir ülke olarak bırakıldığını, sorunların temelinde siyasi istikrarsızlıklar olduğunu ifade etti.
Kaya, "1960 ihtilalinden sonra bu ülkenin başbakanı ve iki bakanını astılar. Soruyorum size, bunun sebebi neydi? Bu insanların tek suçu vardı, o da milletin adamı olmaktı." diyen Bakan Kaya, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecine değindi.
Son günlerde yaşanan 15 milletvekilinin bir partiden bir diğerine gönderilmesi konusunda Kaya, şunları kaydetti:
"15 milletvekilinin kendilerine oy veren seçmenin iradesine aykırı bir şekilde başka bir partiye geçirilmesi, bir diğer partiye gönderilip, adeta kurbanlık koyun misali... Kafalarını önlerine eğerek... Utancın resmidir o. Milletvekillerinin adeta bir başka partiye peşkeş çekildiğini görüyoruz. Güneş Motel vakasının daha beterini bugün hep birlikte yaşıyoruz. Maalesef bu ülkede milletin iradesine çok önem vermeyen genel başkanlar var."
Kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolarlardan 11 bin dolar seviyelerine yükseldiğini, savunma sanayisinde yerlilik oranının 70'lere ulaştığını belirten Kaya, "Artık savaş gemilerimizi, helikopter ve tanklarımızı, insansız hava araçlarımızı kendimiz yapıyoruz. Geçmiş dönemde olsaydı bugün Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarında ambargolarla bizi durdurmaya çalışacaklardı. Türkiye'nin önünde ne askeri ne de ekonomik hiçbir ambargonun Türkiye'yi durdurmaya gücü yetmez. Devlet ve milletimizin bekası söz konusu olduğunda bizi durdurmaya hiç kimsenin gücü yetmez." ifadelerini kullandı.
16 Nisan referandumuyla bir karar verildiğini, bu kararla milletin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni kabul ettiğini belirten Bakan Kaya, şöyle devam etti:
"Bu sistemle koalisyon hükümetleri dönemi sona ermiş oldu. Artık siyasi istikrarın güçlendiği bir dönemi inşallah hep birlikte yaşayacağız. Bu sistemde yüzde 50 artı 1 oy alan cumhurbaşkanı olacak. Yasama, yürütme ve yargının kesin çizgilerle birbirinden ayrıldığı bir sisteme geçiş yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerle hızlı ve etkin yürütme modeli hayata geçireceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinin gücü yasama ve denetim fonksiyonu noktasında daha da artacak. Türkiye olarak yeni anayasaya, güçlü demokrasiye, etkin bir yönetim anlayışına hep birlikte sahip çıkacağımıza inanıyoruz. 16 Nisan referandumuyla seçilme yaşı 18'e indirildi. Gençlerimize güveniyoruz, gençlerimizi Mecliste görmek istiyoruz."
Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Kaya, "Seçim neden erkene alındı? Türkiye erken seçime hazır mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Hem bölgemizde yaşanan gelişmeler hem de Türkiye içinde dışarıdan yapılmaya çalışılan operasyonlar bu şekilde erken seçime gitmemize vesile oldu. Çok erken diye bir şey yoktur. Her zaman seçime hazırız. Son 6 ayı kongreler dönemiyle geçirdik. Milletin içinde her zaman olduğumuz için, her zaman seçim düşünmeksizin milletimize hizmet olarak çalışmalarımızı sürdürdüğümüz için çok erken diye bir şey söz konusu değil."