BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (BUSKİ) arıtma tesislerindeki içme suyunun son kontrollerini Japon balıklar yapıyor.
Amerika başta olmak üzere dünyada birçok ülkede uygulanan Japon balıkların kobay olarak kullanıldığı sistem, Bursa'da şehir suyunun yüzde 70'inin karşılandığı BUSKİ'nin Doburca Tesisleri'nde de uygulanıyor. Doğancı Barajı'ndan gelen su, Doburca Tesisleri'nde 3 ayrı işlemden geçerek, şehir şebekesine verilmeye hazır hale getiriliyor. Son aşama olarak 20 Japon balığın bulunduğu akvaryumda su, ağır metal ve zehir ihtimaline karşı son kez kontrolden geçiriliyor.
Doburca Arıtma Tesisi Müdürü Mümin Ersöz, Bursa'nın dünya standartlarında bir kalitede su tükettiğini söyleyerek, "2 saat ve bir haftalık analizlerin yanı sıra aylık ağır metal tahlillerinin yapıldığı su, arıtma tesislerimizde 24 saat kontrolden geçiriliyor. Bunun yanı sıra 28 filtrenin bulunduğu arıtmada 2 ayrı aşamadan sonra su içime hazır hale getiriliyor. Bu yeterli olmasına rağmen biz ayrıca bu test süreleri arasında suya herhangi bir zehirli maddenin karışması ihtimaline karşı Japon balıklarını kullanıyoruz. Balıklar çok hassas hayvanlar oldukları için sudaki olumsuz bir gelişmeden çabuk etkileniyorlar. Dolayısıyla, tesislerde içme suyunu gelişmiş laboratuvarlarımızdan sonra balıklar kontrol ediyor" diye konuştu.
Japon balıkların bulunduğu akvaryumun 24 saat kayıt edildiğini de söyleyen Ersöz, "Japon balıklarını sudaki ısı değişimlerine dayanıklı oldukları için tercih ediyoruz" dedi.
50 dönümlük bir arazi üzerine kurulu bulunan tesisler, Bursa'nın günlük içme suyu ihtiyacı olan 200 bin metreküp suyu arıtıyor.