Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Başkanı Rahmi Aktepe, 2023 ihracat hedefine ulaşırken Türkiye’ye rehberlik edecek en önemli kavramların inovasyon ve Ar-Ge olduğunu söyledi. Aktepe, KOBİ’lerin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi için bilişim teknolojilerini kullanarak katma değerli ürünlere yönelmeleri, kurumsallaşmaları, küresel bir iş yapış biçimini benimsemeleri gerektiğini vurguladı.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Amerika' ya İhracatta Fırsatlar ve Öneriler’ semineri İZTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminerinde ABD ile ticari işbirlikleri, ABD'de yatırım, konsolosluk yardımları, vizeler ve vergilendirme konularında bilgilendirmeler yapıldı. Seminerin açılışında konuşan TOSYÖV Başkanı Aktepe, KOBİ’lerin dünyada rekabet edebilmesi için katma değerli ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi. Aktepe, “Rekabette hayatta kalabilmek ise ancak çığır açan fikirlerin oluşumu ve bunların uygulanması ile mümkündür. KOBİ’lerimizin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi için bilişim teknolojilerini kullanarak Ar-Ge ve inovasyona gereken önemi vererek katma değerli ürünlere yönelmeleri, kurumsallaşmaları, küresel bir iş yapış biçimini benimsemeleri gerekmektedir.” dedi.
2023 İHRACAT HEDEFİ İÇİN EN ÖNEMLİ İKİ KAVRAM: İNOVASYON VE AR-GE
Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşırken rehberlik edecek en önemli kavramların inovasyon ve Ar-Ge olduğuna işaret eden Aktepe, şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalar KOBİ’lerin bilişim teknolojilerinden yeterli seviyede kullanmadıklarını gösteriyor. İş süreçlerinde de her türlü iyileşmeyi sağlayan yazılımların, internetin sağladığı olanakların KOBİ’ler tarafından çok daha aktif kullanılması gerekiyor. Ancak bu sayede KOBİ’ler hızla değişen koşullara uyum gösterebilir, gerek ülke içinde gerekse dış pazarlarda rekabet avantajı elde edebilir.”
İhracatın Türkiye ve özellikle de KOBİ’ler açısından önemine de değinen Aktepe, “Rekabetçi ürün ve hizmetlerin Amerika pazarına rahatça girişine imkan veren fikri mülkiyetin korunması konusu ihracatçılarımız için çok önemli bir husus. ABD’de yürürlükte olan Haksız Rekabet Yasası ile lisanssız BT kullanan şirketlerin bu ülkeye ihracat yapması yasaklanıyor. Bu yasa ABD’ye ihracat yapan hem ihracatçı hem üretici hem de dağıtıcıyı ilgilendiriyor. Cezai yaptırımlar, rakiplerin maruz kaldığı zararın tazmin edilmesi söz konusu.” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz