İSTANBUL (İHA) - Promena, elektronik satın alma ve elektronik ihale uygulamaları ile Türkiye e-dönüşümünde bir yeniliğe öncülük ediyor. Türkiye'de internet tabanlı e-satın alma çözümlerinin öncü şirketi Promena, kuruluşların tüm satınalma işlemlerini en uygun koşullarda gerçekleştirmeleri amacıyla, alıcı ve satıcıları aynı platformda buluşturma özelliğini taşıyor. Bunun yanı sıra internet bağlantısı, şifre ve kimlik numarası olan her şirket, bu elektronik satın alma sistemini kullanabiliyor.
Bu yılın ocak ayında faaliyete geçen, Carlyle Group ve Koç Holding`in yüzde 50-50 ortaklığıyla 2001 yılı ağustos ayında kurulan Promena Elektronik Ticaret A.Ş, şirketler arası satın alma faaliyetlerinde maliyet ve verimlilik avantajı kazandırmak amacıyla kuruldu.
Promena, iş süreçlerini hızlandırmak, çalışanların verimliliğini artırmak ve karı maksimize ederek şirketlere yüzde 50'nin üzerinde verimlilik ve maliyet tasarrufu sağlamanın dışında, geliştirmiş olduğu e-satın alma platformu ve e-ihale uygulamalarıyla da şirketlerin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerini artırmalarına yardımcı oluyor.
Koç Bilgi Grubu'nun en genç şirketi olma özelliğini taşıyan Promena'nın internet tabanlı ve elektronik satın alma çözümlerinin tanıtım ve bilgilendirme toplantısında söz alan Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, teknolojiye yapılacak doğru yatırımların hiçbir şekilde ertelenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Teknoloji yatırımını kısarak elde edilecek karın, bu yatırımların yapılmaması halinde daha fazla zarara dönüşeceğini açıklıkla görebiliyoruz ve Promena'nın çıkış döneminin pek çok şirket için oldukça iyi bir zamanlama olduğuna inanıyoruz" dedi ve Promena`nın sunduğu maliyet avantajları ve operasyonel karlılığın büyük yararlar sağladığını sözlerine ekledi.
Ali Koç, internet teknolojilerinin mevcut işlerde oldukça büyük bir verimlilik artışına neden olacağına olan inancını dile getirerek, "Internet teknolojilerinin Türkiye'ye geç geleceği, internet balonunun dünyada patladığı gibi olumsuz söylemlerin internet teknolojilerine dayalı yatırımlar yapmamıza engel değildir. Yeter ki yatırım konusu üzerinde dikkatli bir çalışma süreci geçirilsin" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin siyasi ve ekonomik krizler yaşadığı böyle bir ortamda Koç Bilgi Grubu'nun teknoloji yatırımlarına devam edeceğini belirten Ali Koç, e-dönüşüm kapsamında incelenen potansiyel projeler arasında, satın alma süreçlerinin değiştirilmesi ve geliştirilmesinin en fazla verimlilik ve değer yaratan alan olduğunu ifade etti
AMAÇ VERİMLİLİK VE TASARRUFU YAYGINLAŞTIRMAK Sadece Koç topluluğunun değil, müşterilerinin ve tüm Türkiye'nin e-dönüşümünü sağlamak vizyonuyla Türkiye pazarına ve bölge ülkelerini hedeflediklerini kaydeden Koç, "E-dönüşüm projemizin ana felsefesi, bir işletmenin her sürecinde internet teknolojilerini kullanarak, verimlilik ve tasarrufu yaygınlaştırmaktır" dedi.
Koç Topluluğu şirketlerini elektronik satın almadan faydalandırma amacında olduklarının altını çizen Ali Koç, gerek alınan ürün maliyetinde gerekse operasyonel verimlilik artışı anlamında oldukça büyük kazanımlar elde edeceklerine olan inancını tekrarladı.
Ali Koç, rekabet şartlarının geçmişe göre daha sert olduğu bir ortamda iş yapıldığını kaydederek, "Piyasa şartları artık size ürün etiketinize ne fiyat koyabileceğinizi söylüyor. Şirketlerin giderlerini, maliyetlerin üzerine kar koyarak rahatça fiyata yansıtabildikleri günler artık geride kaldı. Satışları artırmak, beraberinde pazarlama, satış, reklam gibi diğer masrafları da artırmanız anlamına geliyor. Karınızı artırmak için tek yol satışları artırmak değil. Satın alma maliyetinizi düşürmek de doğrudan karinizi artıracak bir stratejidir" açıklamasını yaptı.
Carlyle Group Başkan Yardımcısı Robert Dunn, Türkiye'deki ilk yatırımlarının Promena olduğunu belirterek, "Türkiye bize doğrudan bir mali yatırım firması olarak çok yeni bir pazar olmasına rağmen, biz Promena`yı, Türkiye'nin BT sektöründeki tecrübesi ve kabiliyeti sayesinde tüm bölgeye yayılacak olan bir yatırım olarak gördük. Promena'nın Türk pazarındaki müşterilere katma değer yaratacak yeni teknolojiler sunacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Promena Genel Müdürü Levent Zağra da, 2005 yılına kadar firmalar arası ticaretin yüzde 35'lik diliminin elektronik ortama taşınacağını kaydederek, "İnternet ortamında, gerçek zamanlı ihaleler düzenleyerek, firmaların piyasalardan en uygun fiyat ve şartlarda alım yapmalarını sağlayan e-ihale, e-ticaret uygulamaları arasında en kısa sürede geri dönüşü sağlayan enstürüman. Mal ve hizmet alımlarında, internet üzerinden açık eksiltme yöntemiyle şirketler ortalama yüzde 15'e varan fiyat avantajları elde ediyor" dedi.
Öte yandan Ali Koç, erken seçim ve mevcut siyasal karmaşa ve Clinton'ın Türkiye'yi ziyaretine ilişkin soruları, "Erken seçim eğer ülkemiz için hayırlı olacaksa yapılsın. Clinton tüm dünyayı dolaşıyor, ülkemizi de ziyaret etmesi son derece normal bir durum" şeklinde cevapladı