HABER

Koç: "Herkes görevini yapacak"

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ekonomisi, tarihi, kültürü ve sanatı ile dimdik bir şekilde girebilmesi için, herkesin el birliği içinde, üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Koç, bakanlığı tarafından düzenlenen, 12 ilin vali, belediye başkanı ile ticaret ve sanayi odası başkanın katıldığı, 'Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Hedef ve Politikaları' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 81 ilin kültür varlıklarının restorasyonu çalışmasının ilk temelini, 'Kutlu Bursa'da' attıklarını belirtti. Konuşmasına "Kıymetli ortaklarım" diyerek başlayan Koç, "Kültürel eserlerin yeniden ayağa kalkmasını valilerimiz, belediye başkanlarımız, sanayi ve ticaret odalarımızla birlikte yapacağız. Şehir nüfusunun artmasına paralel turizm ve kültürel faaliyetlerde yoğunlaşma var. Bu memnuniyet verici. Ancak bunları artı değere dönüştürme yöntemleri henüz teşekkül etmemiş. Bu toplantının gayesi, eksik olan teşekkülü oluşturmaktır. Burada ticaret ve sanayi odalarımız baş köşededir" dedi.

Koç, kültürel yapıların restorasyonu konusundaki hukuki alt yapının oluşturulduğunu, Belediyeler Kanunu ve yasalaşmakta olan Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi düzenlemelerin hazırlanmasından sonra sivil toplum kuruluşları ile yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü vurguladı. Koç, Türk halkının duyduklarına değil, gördüklerine inandığını, bunun için çalışmaların en kısa sürede hayata geçmesi gerektiğini söyledi.

"YENİ TURİZM BÖLGELERİNİN İLAN EDİLMESİYLE BİRLİKTE TURİZMDE CİDDİ ARTIŞ MEYDANA GETİRECEĞİZ"

Bakanlığın kültür ve turizm envanteri çalışmasına değinen Koç, bunun mastır planına temel oluşturacağını, önünü net gören bir birim olmalarını sağlayacağını ifade ederek, "Yeni turizm bölgelerinin ilan edilmesiyle birlikte turizmde ciddi artış meydana getireceğiz. Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerlerini yatırıma dönüştürmek için yurdun her bölgesine ciddi katkılarda bulunuyoruz. Halkın nitelikli sanat eserleri ile buluşması yönünde ilgili müdürlükler görevlerini tam yerine getiremiyordu. 14 ilde hala sinema salonu yok. Bu ilerden 11'inde kültür merkezlerini bu yıl sonuna kadar bitireceğiz" şeklinde konuştu.

Koç, bütün çalışmalarının nedeninin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ekonomisi, tarihi, kültürü ve sanatı ile dik bir şekilde girebilmesi olduğunu, bundan dolayı herkesin el birliği içinde üzerine düşen görevi yapması gerektiğini dile getirdi. Koç, konuşmasını 3 kere teşekkür ederek bitirdi.

Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, toplantıyı Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulduğu topraklarda yapmasının anlamlı bir mesaj olduğunu söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ise, görkemli bir tarihsel mirasa sahip olan Bursa'nın kötü yapılaşmaya maruz kaldığını, eserlerin yok olduğunu dile getirerek, "Geçmişin ihtişamlı kenti Bursa, son dönemde çoğu bakımdan adeta tükenmiştir. Biz Bursa'yı yeni bir gömlek giydirerek, marka bir kent haline getirmek için kararlı bir şekilde çalışıyoruz" dedi. Şahin konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel mirasının korunmasına yönelik yaptığı çalışmaları da anlattı.

Toplantıda, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal, Bakan Atilla Koç ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na el yapımı Osmanlı hançeri hediye etti. Açılış konuşmalarından sonra toplantıda, katılan 12 ilin kültür ve turizm il müdürü, şehirlerindeki tarihi ve kültürel eserlerle ilgili bilgi verdi.

En Çok Aranan Haberler