YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kocaeli'de "Çocuk Hakları Okulu" Kuruldu

İzmit Belediyesi'nce 2010 yılında çocuklara haklarını öğretmek amacıyla kurulan Çocuk Hakları Masası, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında

İzmit Belediyesi'nce 2010 yılında çocuklara haklarını öğretmek amacıyla kurulan Çocuk Hakları Masası, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında okula dönüştürüldü.

İzmit Belediyesi bünyesinde faaliyete başlayan Çocuk Hakları Masası, kuruluşundan itibaren yaklaşık, 20 bin çocuğa ulaşarak, "Çocuk hakları" konusunda eğitim verildi.

Çocuk Hakları Masası, Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmit Belediyesi'nce imzalanan protokol kapsamında okula dönüştürüldü. Protokol kapsamında, her gün İzmit'teki ilköğretim okullarından taşımalı sistemle getirilen bir grup öğrenci, verilecek eğitimle haklarını öğrenecek.

İzmit Belediyesi Sosyal İşler Birim Sorumlusu Sinem Gülenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çocuk Hakları Masası'nın 23 Nisan 2010 yılında İzmit Belediyesi'nce hayata geçirildiğini belirterek, projedeki temel amaçlarının çocukların sokakta çalışmasını önleyerek, çocukların sorunlarına kalıcı çözümler üretmek olduğunu anlattı.

Süreç içinde Çocuk Hakları Masası'na çeşitli başvuruların da geldiğini dile getiren Gülenç, ilk olarak 67 ilköğretim okulunda çocuklara "Çocuk Hakları" eğitimi verdiklerini ifade ederek, "Bununla beraber çocuklar, hakları konusunda bilgilenmiş oldular. Çocuklara sadece haklarını öğretmekle kalmadık, anne ve babalarına da bu eğitimi verdik. Babalarına, kahvelerde ve veli toplantılarında verdiğimiz eğitimlerle bilgilendirme yaptık. Yine veli toplantıları ve İZMEK kurslarında 5 bin kadına bu eğitimi verdik" dedi.

Gülenç, Çocuk Hakların Sözleşmesinin maddelerini çocukların anlayabileceği bir dille yazarak broşür olarak bastıklarını vurgulayarak, bunu daha sonra genişleterek kitapçık haline getirdiklerini bildirdi.

Geçen yıl çocuklarla beraber TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yeni anayasa önerisi sunmaya gittiklerini hatırlatan Gülenç, çocukların orada hak taleplerini sunduklarını ve bu taleplerin yeni anayasa çalışmaları sırasında değerlendirildiğini kaydetti.

-Çocuğun talebi, baz istasyonunu kaldırttı-

Gülenç, Çocuk Hakları Masası sayesinde 800 çocuğa eğitim yardımı yaptıklarına dikkati çekerek, eğitimlerini Çocuk Hakları Okulu'nda sürdürdüklerini ifade etti.

Haklarını öğrenen çocukların daha da bilinçlendiğini belirten Gülenç, baz istasyonunun zararlı olduğunu söyleyerek başvuruda bulunan bir çocuğun, bu talebinin İzmit Belediyesi'nde değerlendirilerek, bölgedeki baz istasyonunun yerini değiştirdiklerini söyledi.

"Yaptığımız bu proje Türkiye'de ilk ve aynı zamanda da tek. Bizim amacımız Türkiye modelini yaratmak" diyen Gülenç, "Bu farkındalığı sağladık. Şimdi sorduğumuzda haklarını çok iyi biliyorlar ve savunabiliyorlar. Biz onları, geleceğe hazırlıyoruz. Kendinden daha emin, haklarını bilen ve koruyabilen bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Gülenç, Çocuk Hakları Masası'nın ardından Çocuk Hakları Okulu'nu kurarak çalışmalarını bir adım öteye taşıdıklarını vurgulayarak, buradaki faaliyetlerini daha da geliştirmeyi düşündüklerini, verandaların etrafını kapatıp çocuk oyun alanı ve atölye çalışması için farklı bir mekan oluşturacaklarını söyledi.

-"Çocuklar belli bir farkındalığa ulaştı"-

Çocuk Hakları Masası Sorumlusu Zeynep Artul da toplumunun en küçük bireyi olan çocukların haklarını öğrenerek büyümelerinin ileri ki yaşlarında kendi hakları ve çevresindeki insanların haklarına duyarlı olmalarını sağladıklarını bildirdi.

Verilen eğitimle çocukların belli bir farkındalığa ulaştıklarını belirten Artul, verdikleri eğitimin karşılığını gördüklerini, çocukların nereye başvuracakları, haklarını nasıl arayacakları, anne ve babalarından neyi talep edip neyi etmeyeceklerini artık bildiklerini ifade etti.

Artul, eğitimlerin başında, çocuklara önce ödevlerini yerine getirmeyi, doğru bireyler olmayı, hakları ihlal edilirse nasıl başvuru yapmaları gerektiğini öğrettiklerini anlatarak, "Bunun dışında 380 çocuğumuza barınma, sosyal güvenlik ve çeşitli konularda danışmanlık verdik. 800 çocuğumuza eğitim yardımı yapılmasına yardımcı olduk. 67 ilköğretim okulumuzun tamamında madde bağımlılığı, istismar ve şiddetle ilgili eğitimler verdik" şeklinde konuştu.

Artul, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Çocuk Hakları Okulu'nda çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yaz döneminde yaz okulları ve ana okullarıyla eğitimlerimize aralıksız devam ettik. Şimdi de Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız bir protokolle, taşımalı sistemle öğrencilerimizi okullarından alıp Çocuk Hakları Okulu'na getirerek, çocuk hakları ile ilgili eğitimlerini verip arkasından orta oyunu gibi Karagöz Hacivat gibi çeşitli aktivitelerle de onları eğlendirerek mutlu ve bilgili bir şekilde okullarına uğurluyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler