YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kocaeli'de "elektronik Atık" Tehlikesi-Ormanlık Alana Döküldüğü Belirlenen Bir Kamyon Dolusuelektronik Atığın Bertarafı Için Çalışma Başlatıldı

Kartepe ilçesinde ormanlık alana döküldüğü belirlenen bir kamyon dolusu elektronik atığın bertarafı için çalışma başlatıldı.

Kartepe ilçesinde ormanlık alana döküldüğü belirlenen bir kamyon dolusu elektronik atığın bertarafı için çalışma başlatıldı.

Suadiye Mahallesi'ndeki ormanlık alanda büyük bölümünü bilgisayar parçalarının oluşturduğu elektronik atıkları fark eden vatandaşlar, durumu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirdi.

Olay yerinde inceleme yapan ekipler, elektronik atıkları döken kişi veya kişilerin belirlenmesi için çalışma başlattı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Aytaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek atıkların temizlenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Atıkların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) tarafından bertaraf edileceğini kaydeden Aytaç, kaçak atıkların önüne geçmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Atık taşıyan araçları takip etmek için elektronik çip takacağız. Böylelikle hangi aracın nereye gittiğini görebileceğiz. Amacımız bu atıkların kaçak olarak dökülmesine engel olmak" dedi.

Exitcom Recycling (Geri Dönüşüm) Limited Şirketi Genel Müdürü Murat Ilgar ise Türkiye'de yılda 500 bin ton elektronik atığın 10 bin tonunun legal yollarla geri dönüştürüldüğünü, 490 bin ton atığın nereye gittiğinin belli olmadığını söyledi.

Elektronik atığın yüzde 50'sinin tehlikeli olduğuna dikkat çekeni Ilgar, şunları kaydetti:

"9 televizyon tüpü, 1 milyon metreküp suyu kirletir. Piller bulunduğu bölgedeki toprağı binlerce yıl kullanılmaz hale getirir. Tonerler kimyasal atık içermektedir. Buraya dökülen atıkların yüzde 80'e yakını aslında geri dönüştürülebilir. Bu çerçevede bakıldığı zaman Türkiye'deki çevre felaketini daha ciddi manada görüyoruz.

Türkiye'de vatandaşlar atıkları verdikten sonra takip edemiyor. Yeterli önlemler alınamıyor ve yeterli denetimler olmadığı için doğaya kolaylıkla tehlikeli atık dökülüyor. Atıklarımızı bakanlıktan lisans almış firmalara vereceğiz ki çevremiz temiz olsun."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler