HABER

Kocaeli'nde susuzluk alarmı

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kocaeli'nde geçtiğimiz yıl etkisini gösteren susuzluğun bu yıl 1 ay daha erken başlayabileceğini söyledi.
İSU Genel Müdürlük binasında bir basın toplantısı düzenleyen İlhan Bayram, Türkiye'de 14 ayrı otoritenin su kullanımı konusunda söz hakkı sahibi olduğunu, bir şehrin su kaynakları ihtiyaca cevap vermiyorsa oluşturulacak bir üst otoritenin bu sorunu çözmesi gerektiğini söyledi.

Bayram, Kocaeli genelinde 4 bin 500 kilometre içme suyu şebekesinin bulunduğunu hatırlatarak, "Su şebekesinin standardı her yerde aynı değil. Biz geçtiğimiz yıl 700 kilometrelik şebeke yenilemesi yaptık. Kocaeli'nde tüketilen suyun 3'te 1'i Gebze'de tüketiliyor. Biz de Gebze'de 120 kilometrelik şebeke yenilemesi yaptık. Gebze'deki mevcut kayıp kaçağı yüzde 10 ile 15 oranında aşağı çektik. İl genelinde en fazla kayıp kaçak olan belde konumundaki Dilovası'nda tüm şebekeyi yeniliyoruz. Türkiye genelinde kayıp kaçak oranı yüzde 30 ile 35 arasında değişirken, bizde bu oran yüzde 40 ile 45 arasında. Geçtiğimiz yıl 108 trilyon harcama yaparak altyapı ve şebeke yenilemesi yaptık. Tabii ki her yıl aynı oranda para harcayamazsınız, ancak biz 2008 yılı sonuna kadar kayıp ve kaçakta Türkiye ortalamasını yakalayacağız" dedi.
İlhan Bayram, Yuvacık Barajı'nda geçtiğimiz yıl kuraklıkla birlikte su krizi yaşandığı ifade ederek, "Geçtiğimiz yıl Aralık ayında su krizi baş göstermişti. Ancak bu yıl aynı krizi Kasım ayında bekliyoruz. Ancak bu yıl elimizde daha çok alternatif plan var. Öncelikle Sapanca Gölü'nden Yuvacık Barajı'na 20 kilometrelik bir boru hattı döşeyerek su taşıyacağız. Buraya döşeyeceğimiz boru hattını Ekim ayı içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Eğer Kocaeli genelinde 45 gün yağmur yağmazsa Sapanca Gölü'nden su alacağız. SEKA fabrikasının yılda aldığı 30 milyon metreküp suyu baraja taşıyıp burada arıttıktan sonra İzmit'e içme suyu olarak vereceğiz. Ayrıca Karamürsel'de İhsaniye civarında bir baraj yapacağız. Devlet Su İşleri bu barajla ilgili etüdü tamamlamak üzere, buradan yılda 20 milyon metreküp su alacağız. Biz geçtiğimiz yıl tek bir kaynağa bağlı olmanın sıkıntılarını yaşadık. Gebze bölgesinin kullandığı 2 milyon metreküp suyu Denizli göletinden karşılamak için çalışmalarımız sürüyor. Buradaki sanayi kuruluşları ile yapılan indirimli su alım sözleşmelerini yeniden yapılandıracağız" şeklinde konuştu.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, küresel ısınmayla birlikte temiz su kaynaklarının kullanımı konusunda artık daha fazla dikkatli olunması gerektiği belirterek, "Biz İSU olarak su kullanımı konusunda halkımızı bilinçlendirmek için çeşitli çalışmalar başlattık. Örneğin 500 bin abonemize conta dağıtacağız. Bir evde 4 musluk olduğunu düşünürsek bunlardan biri su damlatsa ayda ortalama 3 ile 4 ton su boşa harcanacak. Bu da abonemizin cebinden 5 lira gitmesine neden olacak. 100 bin abonenin 1 musluğunun su damlattığını düşünürseniz yılda 4 milyon 800 bin ton su israfına neden olmakta. 500 bin abonemizin günde 2 kez ellerini yıkaması ve dişlerini fırçalaması halinde kişi başına günde 36 litre su tüketimi yapılmakta bu da yılda 6 milyon 452 bin ton su tüketimi anlamına gelmekte. Bu örnekler çoğaltılabilir. Yapacağımız küçük çalışmalarla su tüketimini azaltabiliriz. Örneğin biz toplu su tüketilen cami, okul gibi yerlerdeki musluk contalarını değiştireceğiz. Tüm abonelerimize conta dağıtacağız. Suyu akışına bırakmıyalım diyerek başlattığımız kampanyaya herkesten destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Bayram, Yuvacık Barajı'ndan şu ana kadar 39 milyon metreküp su toplandığını, barajın kapasitesinin 52 milyon metreküp olduğunu, Mayıs ayında tam doluluk beklediklerini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler