HABER

Koç'tan Ankara'ya sanayi müzesi

ANKARA (İHA) - Koç Grubu, İstanbul'dan sonra Ankara'ya da bir sanayi müzesi kazandırdı. Zengin bir içeriğe sahip olan müzenin açılışı için düzenlenen tören, siyasetçiler, iş adamları ve büyükelçileri biraraya getirdi.

Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu Onursal Başkanı Rahmi Koç ile Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ankara Tİcaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İhlas Medya Ankara Grup Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın yanısıra çok sayıda davetli katıldı. Oldukça samimi ve sıcak ortamda geçen açılış töreninde Rahmi Koç, konuklarına müzeyi gezdirdi. İki kattan oluşan müzeyi büyük merakla gezen Bakanlar, şaşkınlıklarına gizleyemedi.

Davetlilerin müzeyi gezmesinin ardından konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, müzelerin insanlık tarihinin yaşayan hafızaları olduğunu söyledi. İnsanlığın binlerce yıllık serüveninin müzelerde görülebileceğini ifade eden Şener, "İnsanlığın tarihteki macerasını tam olarak kavrayamayanlar geleceğe dair düşler kuramazlar" dedi. Müzelerin insanlar için birer laboratuar olduğunu dile getiren Şener, medeniyetlerin beşiği Anadolu için müzeciliğin son derece önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de müzeciliğin köklü bir geçmişi olduğuna dikkati çeken Şener, 19. yüzyılda başlayan profesyonel müzecilik faaliyetlerinin yakın zamana kadar devlet tarafından yapıldığını belirterek, "Bu uğraşın bir patronaja her zaman bir ihtiyacı olmuştur. Sayın Rahmi Koç 1994'te Haliç'teki Lengerhane binasını restore ettirerek, ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesini hizmete sunmuştur. Şimdi de tarihi bir mekanda tarihi olaya tanıklık ediyoruz. Sayın Koç'u insanlık kültürüne yapmış olduğu hizmetten dolayı tebrik ediyor, Ankaralılar adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"KOLEKSİYONCULUK ÜLKEMİZDE TEŞVİK EDİLMİYOR"

Rahmi Koç da, Türkiye'de birçok şey değiştiği gibi, özel sektörün de son zamanlarda kültür alanında yatırım yapmaya başladığını söyledi. Dünyada gelişen yeni anlayış çerçevesinde müzelerin statik olmaktan çıkarak dinamik konuma geçtiğini belirten Koç, kendilerinin de halkın ilgisini canlı tutmak için bu yönde değişiklik ve etkinlikler düzenlediklerine dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerdeki müzelerin koleksiyoncuların hibelerinden, şahıs ve kuruluşların mali destekleriyle zenginlendiğini dile getiren Koç, "O ülkelerde devlet koleksiyoncusunu teşvik etmiştir ve bunlar büyük ölçüde desteklenmişlerdir. Üzülerek altını çizerek söylemek istiyorum ki bizim memlekette koleksiyonculuğu bırakın teşvik etmeyi, kösteklenmektedir. O kadar ki hem bürokratik engeller, hem de diğer kanunu engeller koleksiyoncuları bezdirmiştir. Madem ki AB'ye doğru gidiyoruz, kanunlarımızı değiştiriyor, uyum sağlamaya çalışıyoruz, niye bu koleksiyonculuğu desteklemiyoruz? Bu konuda gerekli değişikliklerin yapılmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir" şeklinde konuştu. Çengelhan'ı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 19 yıllığına kiraladıklarını ve 1.5 yılın aslına uygun olarak restorasyonuyla geçtiğini kaydeden Koç, 500 seneyi geçkin tarihi olan bu yapının, kalede olması ve içinde babaları Vehbi Koç'un ilk ticarete atıldığı dükkanın bulunmasının kendileri için özel bir kıymeti olduğunu söyledi.

"ANKARA'NIN İLK VE TEK SANAYİ MÜZESİ"

ATO Başkanı Sinan Aygün ise Vehbi Koç'un ATO başkanlığı günlerine ait bir resmi ile temsilciliklerini yaptıkları Ford firmasına ait ticaret odasındaki dosyayı Rahmi Koç'a verdi. Daha sonra ise Şener, Aksu, Rahmi Koç, Mustafa Koç ve Semahat Arsel, kurdeleyi keserek müzeyi hizmete açtı. Ankara Kalesi içinde bulunan ve 16. yüzyılda yapılan Çengelhan'ın restore edilmesi suretiyle açılan müzede sergilenen objeler, konularına göre gruplandırılmış bir halde ziyarete açıldı.

1522 tarihli eski bir kervansaray içine kurulu Çengelhan'ın restore edilerek oluşturulan müzede, mühendislik, karayolu ulaşımı, bilimsel aletler, denizcilik ve günlük yaşam gibi değişik konularda sergiler bulunuyor. 32 odaya sahip ve bu odalarda da 800'e yakın objenin sergilendiği müzede, küçük oyuncaklardan, buhar motorlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede sergilenen objeler arasında 1904 yapımı Crossley gaz motoru, 1918 yapımı Ford T otomobil, 1800'lerde kullanılan beyin ameliyat seti, Vehbi Koç'un ilk dükkanı, 1897 yapımı Blicksderfer No. 7 daktilo, 1938 yapımı NSU601TS tipi sepetli motosiklet, Atatürk'ün Cumhuriyet'i ilan ettiği gün hazırlattığı bayrak, Atatürk'ün Trablusgarp'ta kullandığı kılıç, Atatürk'ün telefonu dikkat çekiyor. Rahmi Koç ve Vehbi Koç'a ait belgeler ve Rahmi Koç'un heykelinin de sergilendiği müze, pazartesi günleri hariç hafta içi 10.00-17.00, cumartesi-pazar günleri ise 10.00-19.00 saatlerinde gezilebilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler