HABER

Koç'tan 'kültürel skandal' açıklaması

ANKARA (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, itirafta bulunarak, kendisinin de tesadüfen öğrendiği İstanbul'da dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Arkeoloji Müzesi'nin 1.5 trilyonluk ödenek yüzünden tam 14 yıl kapalı tutulduğunu açıkladı.

Koç, müzelerin ve ören yerlerinin işletilmesinde özelleştirilmeye gidileceğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Dr.Julian Raby'nin katılımıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bir toplantı gerçekleştirildi.

Bakan Koç, toplantıda yaptığı konuşmada, kendisinin bakanlığa geldiği ilk gün, hiçbir projenin yarım kalmayacağı sözünü hatırlatıp, kapalı müze sayının 36'dan 15'e indirilip yıl sonuna kadar üçe ineceğini, 130 olan kapalı kütüphane sayısının 130'dan 50'ye indiğini açıkladı.

Bakan Koç, sene sonuna kadar kapalı kütüphane ve yarım kalmış proje kalmayacağını belirterek, "Gayet iyi tasarlanmış, ama iyi yerleştirilememiş kültür merkezleri projelerimiz vardı. Siirt Valiliği yaptığım dönemde Türkiye'nin doğusunda 14 ilde sinema oynamıyordu. Söz verdim. Sözümü yerine getirdim. Geçen hafta Bitlis'tekini açtım. Gelecek hafta Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile valilik yaptığım Siirt'teki yeri bitiriyorum. Sene sonuna kadar tüm İl Kültür merkezlerini bitireceğim. Ben ve bakanlığım, Edirne'de 12 köprüsüyle varız. Anı Harabelerinde varız. Ak Damar Kilisesi ile Van'da varız. Yanlız turizm bölgelerinde değil, Kültür bölgelerinde de varız" dedi.

Bakan Koç, yakında Topkapı Sarayı ile Ayasofya Müzesi'nin işletmesini, korunmasını ve hediyelik eşyalarıyla dünyaya tanıtılması işlemlerinde özel teşebbüsün hizmetine ve ihalesine sunacaklarını açıkladı. Bunun Türkiye'de bir ilk olacağını vurgulayan Bakan Koç, "Şartlarını gayet iyi hazırladık. Önce bunu bir kaç yerde deneyelim dedik.

Bunu bütün ören yerlerimize yayarsak, dünyanın ve Türk firmaları bu işin içini girerse gelirlerimiz ve ören yerlerimizin korunması ve yenilenmesi iyi olacak. İşte size çarpıcı bir örnek vereyim. İstanbul'daki Arkeoloji müzesi 14 yıldan beri 1.5 trilyonluk eksiklik yüzünden kapalı tutuluyormuş. Tesadüfen öğrendim ve emir verdim yapılmaya başlandı. Bu müze dünyanın en büyük müzelerinden birisi. Kapalı kalması ve kimsenin de dikkatini çekmemesi çok acı bir hadise. İtiraf edeyim bende tesadüfen öğrendim. Biz bu işleri özel teşebbüsle götürürsek onların etkin ve performansa dayalı çalışmalarıyla bu gibi skandallar olmayacağını düşünüyorum. Biz ve Türkiye hep beraber kazanacak. Bizim müteşebbislerimiz bu konudaki yardımları bize güç vermektedir" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Koç Holding ve Washington'da yerleşik, dünyanın en büyük müze kompleksi ve araştırma organizasyonu olan Smithson Vakfı ile bir mutabakat imzalayarak, 'Türkiye' konulu eserler sergileyecek. Mutabakat gereği sergiler ABD ile karşılıklı olacak ve Smithson galerisindeki eserlerde Türkiye'deki müzelerde izleyicilerle buluşacak. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, toplantıda yaptığı konuşmada, sponsurluk olarak destek vereceği mutabakat çerçevesindeki projelere 10 yıl boyunca destek olunacağını açıkladı.

Kültürel destekle her iki ülkedeki sanatseverlere ve aynı zamanda da müze yetkililerine önemli yarar sağlanacağını belirten Mustafa Koç, "Bugün hayata geçirilmekte olan bu tarihi anlaşmanın kültürel yaşamımızda geniş ufuklar açacağına, Türkiye'yi dünya kültür ve sanat haritasına yerleştirme hususunda ülkemize yepyeni fırsatlar sunacağına yürekten inanıyorum. ABD'ye gönderdiğimiz sergilerle, ülkemizin yurt dışı tanıtımına yeni bir boyut katarken, Smithson tarafından organize edilen sergilerin Türkiye'de izleyiciye sunulmasıyla da ülkemizin dört bir yanındaki müzelere yeni bir hayatiyet kazandırma çabalarımızda da çok önemli bir itici güç sağlayacağımıza inaniyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler