Sağlık Bakanlığı'nın, yasal düzenleme çalışmaları yapılıncaya kadar "embriyonik kök hücre çalışmalarını" durdurması, bilim adamları arasında tepkiye yol açtı.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, valiliklere gönderilen bir genelge ile bakanlıkça yapılan çalışmalar sonuçlandırılıncaya kadar, embriyonik kök hücre araştırmalarının yapılmamasının istendiğini anımsattı.
"Birey olabilecek embriyoların tıbbi malzeme olarak kullanılabileceği uygulamalara karşı bu önlemin alındığını" ifade eden Keskinkılıç, bu embriyoların, yaşamını sürdürebilecek embriyolar olduğu konusunda tartışmalar yaşandığını, bu tartışmaları, konunun etik ve dini yönlerini tüm yönleriyle 1-2 ay içinde değerlendirip sonuca bağlayacaklarını bildirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Transplantasyonu Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, kararını eleştirdi. Türkiye'de embriyonik kök hücre çalışması yapılmadığını, ancak bazı üniversitelerde bireysel çalışmalar yapıldığını söyleyen Demirer, "Çalışmaları durdurmak doğru değil. Çünkü embriyonik kök hücrelerden yararlanarak, kas, beyin, kalp hücresi gibi değişik dokular yapma imkanı bulunuyor" dedi. Demirer, elde edilen embriyonik kök hücrelerin, normal embriyo özelliği taşımadığının da altını çizdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Hematoloji Derneği Başkanı Osman İlhan da embriyonik kök hücre çalışmalarının zaten Türkiye'de yapılmadığını belirterek, kök hücre konusunda geçen ay Sağlık Bakanlığı'nda, üniversiteden bilim adamları, Adalet Bakanlığı, Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı yapıldığını bildirdi.
Toplantıda, yetişkin kök hücre nakillerinin, oluşturulacak etik kurul onayıyla yapılmasının gündeme geldiğini anlatan İlhan, yetişkin kök hücre nakillerinin Sağlık Bakanlığı'nca oluşturulacak etik kurul onayıyla araştırma bazlı yapılmasının önemine işaret etti. İlhan, bu çalışmaların ticari kaygılardan uzak yapılması gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de tedaviye yönelik araştırma yapılmasını desteklediklerini bildiren İlhan, embriyonik kök hücre çalışmalarının Türkiye'de de tartışıldığını, etik ve dini açıdan konunun ele alınması gerektiğini vurguladı.