Halen deneme aşamasındaki bu yöntemin, kanser ameliyatı geçirdikten sonra birbirinden farklı büyüklerde ve yüzeylerinde çukurlar oluşan memelere sahip milyonlarca kadın için ümit vaat ediyor. Bu yöntemin, protez kullanılmadan sağlıklı memelerin büyütülmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor.
Yeni yöntemin şu ana kadar Japonya'da yapılan araştırma kapsamında yaklaşık 21 kadın üzerinde denendiği kaydedildi. ABD'deki doktorlar da bu yöntemin plastik ameliyatları için büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti.
Japon doktorlar bu araştırmada, 21 meme kanseri hastasının karınlarından ve kalçalarından yağ aldı. Bu yağın yarısı implant malzemesi olarak ayrıldı. Yağın geriye kalanı da kök hücreleri elde etmek ve elde edilen kök hücrelerini implant malzemesi olarak ayrılan yağla birleştirilmek için işlendi. Bu işlenmiş malzeme, hatalı memenin çevresindeki 3 yere enjekte edildi. Doktorlar bu şekilde, dokunun ölmekten kurtulmasını ve dayanıklı mini protezler oluşmasını bekliyor.
Araştırmanın önde gelen doktorlarından Japonya'nın Fukuoka kentindeki Kyuşu Üniversitesinden doktor Keizo Sugimaçi, bu tedaviden 8 ay sonra hastaların yüzde 80'inin sonuçlardan memnun kaldığını kaydetti.
Tedaviden bir ila 6 ay sonra hastaların meme dokularında önemli sayılacak kalınlaşma kaydedildiği belirtildi.
Doktorlar, günümüzde satılan meme protezlerinin, mastektomiden (memenin alınması) sonra memelerin eski durumuna getirilmesi için kullanıldığına, bu protezlerin radyasyon tedavisinden oluşan geçmişteki bozulmaların giderilmesi için tasarlanmadığına dikkati çekiyor.
Bu yeni tedavi yönteminin 3 bin ila 5 bin dolar arasında maliyetinin olacağı tahmin ediliyor.
AA