Kokoeti, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Tshinvali'de ölenler arasında yüzlerce sivil var. Bu Gürcistan'ın Osetya halkına karşı üçüncü oykırımı. Asıl katil (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili'dir" görüşünü savundu.
Başkent Tshinvali'de Gürcistan'a karşı direnişin giderek arttığını belirten Kokoeti, 4 Gürcü tankının imha edildiğini kaydetti. Kokoeti, "Son trajik olaylar Güney Osetya'nın bağımsızlığının tanınmasının son adımı olmalıdır. Güney Osetya'nın bağımsızlığının yakın gelecekte tanınacağına eminim" diye konuştu.
BUSH VE PUTİN DURUMU DEĞERLENDİRDİ
Bu arada Çin'de bulunan ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, Gürcistan ve Güney Osetya'da tırmanan çatışmalarla ilgili görüştükleri bildirildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, "ABD Başkanı ve Putin, durumu tartıştılar" dedi. Johndroe, liderlerin görüşmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bush ile Gürcistan hakkında konuştuğunu kaydetmişti.
AVRUPA ŞAŞKIN
AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, dün öğleden sonra Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile telefonda görüştü ve Saakaşvili, üst düzey Batılı diplomatı, tek taraflı ateşkes ilan edeceklerini söyleyerek, çatışmaların daha da büyümeyeceği konusunda ikna etti.
Saakaşvili, Solana'nın, "şiddetin önüne geçilmesi için gerekli her adımın atılması gerektiği" şeklindeki fikrini paylaştığını da kaydetti. Bu telefon görüşmesinden sadece birkaç saat sonra bölgede şiddetli çatışmalar çıktı. Sivillerin üzerine bombalar düştü, hatta Gürcü bir general, Güney Osetya'yı "geri almaktan" bahsetti.
Avrupa Komisyonu ve AB dönem başkanı Fransa, son derece kaygılı olduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da tatilini geçirdiği Alplerden Gürcistan Devlet Başkanını aradı, endişelerini dile getirdi. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de ciddi endişe duyduğunu açıklayan isimler arasındaki yerini aldı.
Rusya, Güney Osetya ile Abhazya'nın Gürcistan'a bağlı olduğunu resmen kabul ediyor. Ancak yaşanan sorunlarda Güney Osetya ile Abhazya'nın yanında bir tutum sergiliyor. Güney Osetya gibi Abhazya'da da nüfusun büyük bölümü Rus pasaportuna sahip. Güney Osetya ekonomisi, yüzölçümünün çok az bir kısmının elverişli olmasına rağmen tarımdan elde edilen gelirle ayakta duruyor.
TSHİNVALİ'DEKİ EN BÜYÜK HASTANE KAPANDI
Uluslararası Kızılhaç örgütü, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'deki en büyük hastanenin kapandığını bildirdi. Örgütün Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki yetkilisi Maia Kardova, Gürcistan askerlerinin Tshinvali'de kontrolü yeniden ele geçirmek için operasyon başlatmalarından birkaç saat sonra Cumhuriyet Hastanesinin kapandığını söyledi.
RUS ZIRHLI ARAÇLARI TSHİNVALİ'YE GİRDİ
Rusya'nın Güney Osetya'daki barış gücü askerlerine destek için gönderdiği Rus zırhlı araçlarının Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye girdiği bildirildi.
Güney Osetya Basın Merkezinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "Rus zırhlı araçları Tshinvali'nin kuzey bölümünden kente girdi" denildi. Açıklamada, görgü tanıklarının, Rus zırhlı araçlarının kente girmesinin ardından Gürcü askerlerinin işgal ettiği yerlerden geri çekildiğini söylediği kaydedildi.
GÜRCİSTAN İLE HAVA BAĞLANTISI KESİLECEK
Rusya'nın Gürcistan ile hava bağlantısını yarından itibaren keseceği bildirildi. Rusya Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Bu gece yarısından sonra Rusya Federasyonu Gürcistan ile hava iletişimini kesecek" denildi.