HABER

"Köktendinciler çok marjinal gruplardır''

İstanbul (AA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de köktendinciler çok marjinal gruplardır. Bu çok çok marjinal grupların da Türkiye'de ağırlıklı bir esintisi söz konusu değildir" dedi.

Wharton Üniversitesi mezunlarınca, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen forumda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Balkanlar'dan Kafkaslara, Orta Asya'ya, Doğu Akdeniz'den Ortadoğu'ya kadar AB'nin barış ve istikrarı hedefleyen politikalarını güçlendireceğini vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye'nin AB üyeliğini takip eden, izleyen 1.5 milyarlık bir İslam dünyası var. Bu, Ortadoğu'dan tutun, Uzakdoğu'ya kadar uzanan bir coğrafyadır. Görüp konuştuğumuz İslam dünyasının insanları, 'Biz bunu hassasiyetle izliyoruz. Siz bizim AB içinde dilimiz, gözümüz, elimiz olacaksınız' diyor. Bu bize medeniyetler ittifakını da getirecektir. AB üyesi bir Türkiye hem Birliğin bir parçası olacak, hem de AB'yi diğer coğrafyalarda etkin kılacak bir köprü vazifesi görecektir."

Erdoğan Forumda dinleyicilerin sorularını da yanıtladı. "İslami baskılar altında Türkiye'nin nereye gittiğini görüyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, "Türkiye'de bu şekilde köktendinci diye ifade edilen etkilerin, etkinliklerin, birkaç gün İstanbul'u gezme fırsatınız olursa, bunların tesirinin olmadığını göreceksiniz" dedi.

"İstanbul'da tabii ki İslam dininin gereğini, birey olarak dinin gereğini yerine getirmeye gayret edenlerin az ya da çok ölçüde bulunduğunu" dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlar da tabii ki her ülkede, o ülkedeki mevcut dine mensup insanların kendi aralarında, 'Ben dinimin gereklerini az oranda yerine getiriyorum. Ben biraz daha fazla getiriyorum' diyenler neyse, Türkiye'deki durum da budur. Örneğin, şahsımın siyaset yapmasını yadırgayanlar, bunu farklı şekilde eleştirenler de oluyor. Biz bunun da gerekli zamanlarda, gerekli cevabını veriyoruz. Türkiye'de bir noktada bir şeyi ayırmamız lazım; Dindar olan insanların siyaset yapmasıyla, bu noktada daha az dindar olan insanların siyaset yapması... Çünkü Türkiye'de farklı siyasi partilerde olan, ama yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de böyle bir dağılım söz konusu. Bir sıkıntı, bir endişe yok. Ama maalesef bazı provokatif çıkışlar, provokatif gelişmeler zaman zaman olabilir, oluyor. Köktendinciler dediğimiz şeyler, bunlar çok marjinal gruplardır. Bu çok çok marjinal grupların da Türkiye'de ağırlıklı bir esintisi söz konusu değildir. Medeniyetler ittifakı anlayışı içinde şunu iyi anlamamız lazım; Her şeyden önce olay düşünce noktasındaysa, fikir bazındaysa, buna tüm insanlığın katlanması lazım. Ama düşünce, fikir bazında değil, silahlı eylem bazındaysa, buna da hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Çünkü şiddetle, silahla bir fikri kabul etmek veya ettirmek mümkün değil, insani de değil."

Bir mezunun, "Sunduğunuz İslam modeli, dinle devlet işlerini ayırmada başarılı olursa acaba bu diğer Müslüman ülkelerde de uygulanabilir mi?" şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, "Bu arkadaş nereden çıkardı bu İslam modelini, ben anlamıyorum. İslam modeli diye bir model sunmadım" dedi.

Erdoğan, demokratik, laik bir hukuk devletinin lideri olarak, muhafazakar demokrat bir yaklaşımı ortaya koyduğunu belirtti.

En Çok Aranan Haberler