Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını hedeflediklerini belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Kolay Ticaret, Büyük Türkiye” projesinin “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” tanıtım toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Yazıcı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak hedefimiz, Türkiye’nin ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamaktır. Ülkemizdeki 3 milyonu aşkın ticari işletme 1 trilyon doların üzerinde mal ve hizmet üretmektedir. 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretimiz, gümrük kapılarımızdan gerçekleştiriliyor. 76 milyon tüketicimiz, bu mal ve hizmetlerden yararlanmaktadır. Sınırlarımızdan her yıl milyonlarca insan ve araç, giriş ve çıkış yapmaktadır. Bütün bunlarla ilgili işlemler ve süreçler Bakanlığımızca takip edilmekte, güvenli ve kolay ticaretin yol alacağı kanallar, hızla ve büyük bir titizlikle inşa edilmektedir” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iç ticaretin tüm yönlerini, gümrükler aracılığıyla da dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini belirten Bakan Yazıcı, “Gelişen teknolojinin ve buna bağlı olarak büyüyen ticaretin şartlarını bu değişim ve gelişmelere göre yeniliyoruz. Ticaretin her alanda daha kolay ve daha güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Sistemlerin işleyişini düzenliyor, varsa aksaklıkları ortadan kaldırıyoruz. Bürokrasiyi azaltacak yeni projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz” diye konuştu.
“GÜMRÜKLERDE BEKLEME SÜRESİNİ AZALTACAK”
2012 yılının gümrüklerde ve iç ticarette büyük bir yenilenmenin ve değişimin yılı olduğunun altını çizen Bakan Yazıcı, “Örneğin; ihtiyaçlara cevap veremeyen 55 yıllık Türk Ticaret Kanunu’nu yeniledik. 1 Temmuz 2012 itibariyle de yürürlüğe soktuk. Ticari kodların yenilendiği devrim niteliğindeki bu Kanun ile ticari hayatımıza çağdaş bir anlayış getirdik. 2013 yılı ise, tüm bu çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçların görülmeye başladığı yıl olacaktır. Günümüzde ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz etmektedir. Ürünlerin piyasaya daha ekonomik, daha hızlı ve daha güvenli taşınması için işlem maliyetlerini düşürüyoruz. Yapılan araştırmalar, lojistik performanstaki artışın ticaret hacmini de arttırdığını göstermektedir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde bu artış etkisi yüzde 15 civarındadır. Daha iyi lojistiğe sahip ülkeler daha hızlı büyümekte, daha rekabetçi olmakta ve yatırımlarını artırmaktadır. Türkiye, 2010 yılı Uluslararası Lojistik Performans Endeksi genel sıralamasında 3,22 puanla 39’uncu sırada yer almaktaydı. 2012’de ülkemizin puanı 3,51’e yükselmiş ve ülke olarak lojistik performansımız, Çin’in ardından 27’nci sıraya çıkmıştır. Uluslararası araştırmalar gösteriyor ki temel gümrük işlemleri, tüm ülke gruplarında birbirine oldukça yakındır. Fiziksel kontroller, hatta farklı kurumlar tarafından aynı sevkıyatın defalarca kontrolü gibi durumlar, ülkeler arasındaki farklılığı oluşturmaktadır. Yine Lojistik Performans Endeksi’nde Türkiye ‘Gümrük İşlemlerinin Verimliliği’ alanında 2012 yılında 3,16 puanla 155 ülke arasında 32’inci sırada yer almıştır. Başlattığımız ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ ile gümrüklerde bekleme süresini daha da azaltıyoruz” şeklinde konuştu.
“TIR’LARIN GÜMRÜKLERE GİTMEDİĞİ BİR TÜRKİYE HEDEFLİYORUZ”
Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye için büyük hedeflerinin olduğunu belirten Bakan Yazıcı, “Bunlar, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. Kişi başına geliri 25 bin dolar seviyesine çıkarmak. Dünyanın en büyük 10 limanından en az birine sahip olmak. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak. Büyük hedeflere ulaşmak için büyük adımlar atmak gerekir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 2023 yılına giden yolda büyük adımlar atıyoruz. Zihinlerdeki kalıpları kırıyor, olaylara farklı yönlerden yaklaşıyoruz. Yaptığımız iş ve sorumluluk alanlarımızla ilgili büyük hayallerimiz, büyük hedeflerimiz var. Bunlar, ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı bir Türkiye, firmalarımızın mallarını TIR’lara yükleyip, gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği bir Türkiye, gümrüklerde tır kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Bakan Yazıcı’nın konuşmasının ardından ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar arasından seçilen ‘Enler’ ve ‘İlkler’ alanında derece yapan kurum ve kuruluşlara ödülleri takdim edildi. Program, ödüllerin takdim edilmesiyle birlikte sona erdi.
Toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Sinop Valisi Ahmet Cengiz, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Demir, Akif Çağatay Kılıç, Ahmet Yeni, Cemal Yılmaz Demir, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, oda başkanları, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz