HABER

Kolesterol ve hipertansiyona dikkat

Diyabet hastalarında görülen kolesterol ve hipertansiyon rahatsızlıklarının kalp damar hastalıklarına sebep olduğunu belirten uzmanlar, bunun önlenmesi için yaşam tarzının değiştirilmesi ve düzenli bir hayata geçilmesi gerektiğini belirtti.

Kolesterol ve hipertansiyona dikkat

İstanbul-Pfizer İlaçları tarafından düzenlenen Medya Bilgi Paylaşım Günleri toplantılarının bu ayki konusu "Diyabetli Hastalarda Yüksek Tansiyon ve Yüksek Kolesterol" oldu. Toplantıda SSK Göztepe Eğitim Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz, diyabetli hastalarda sıklıkla görülen bu hastalıklara yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda toplumda sıklıkla görülen ve önemli komplikasyonlara yol açan hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının ilişkisine değinen Prof. Dr. Aytekin Oğuz, Tip 1 diyabetli hastaların yüzde 30'unda, tip 2 diyabetli hastaların ise yüzde 50'sinde hipertansiyon olduğunu belirtti. Oğuz, "Bu oran yüksek kolesterol varsa daha da artıyor. Diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 97'sinde bir veya daha fazla lipid bozukluğu olduğu tahmin ediliyor. Kolestrol ve hipertansiyondan korunmak için hayat tarzınızı değiştirin" dedi.

Diyabet - hipertansiyon ilişkisi hakkında yapılan çalışmalara örnek veren Prof. Dr. Aytekin Oğuz, hipertansiyon tedavisinin diyabetin komplikasyonlarını önlemede etkin olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Oğuz, diyabetli hastalarda etkin kan basıncı kontrolü ile; genel ölüm oranında yüzde 32, inmede yüzde 44, miyokard infarktüsünde yüzde 21, mikrovasküler komplikasyonlarda yüzde 37 ve kalp yetersizliğinde yüzde 56 oranında azalma sağlandığını aktardı.

Prof. Dr. Oğuz, diyabet ve kolesterol ilişkisi hakkında ise kolesterolün diyabetli hastalarda kalp damar hastalıklarının önde gelen sebebi olduğunu belirterek, yapılan çalışmalarda LDL kolesterol düzeyleri 100mg/dl altına çekilen hastalarda akut koroner olaylarda yüzde 36, inmede yüzde 48 oranında azalma olduğunu vurguladı.

Sunumunda, diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalıkların gelişiminin önlenmesi ve risklerin azaltılması için çok yönlü, enerjik tedaviler uygulanması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Oğuz, hastaların yaşam tarzlarını değiştirmelerinin öncelikli olduğunu belirtti. Oğuz, şunları söyledi:

"Buna göre diyabetik hastaların tedavisi amacıyla yapılması gereken başlıca yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kontrolü, tuz kısıtlaması, fiziksel aktivite, sigara içilmemesi ve alkol alımının kısıtlanması şeklinde sıralanıyor. Yine bu hastalarda kan basıncının 130/80mm Hg altında olması, ayrıca LDL kolesterolün 100mg/dl altında, trigliseridlerin 150mg/dl altında ve HDL kolesterolün 45mg/dl'nin üzerinde olması tedavi hedefi olarak bildiriliyor. Yaşam tarzı düzenlemesi, (diyet ve egzersiz) kolesterol tedavisi için ilk ve değişmezdir. İlaç tedavisi konusunda da geç kalınmaması, hedef değerlere ulaşmak için uygun ilaçların uygun dozda kullanılması gerekmektedir."

İSTANBUL (İHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler