İnsanlık tarihinin en önemli kırılma noktalarından bir tanesi yerleşik hayata ve tarım toplumuna geçmesiydi. Bu iki gelişmeyi savaşların en temel sebebi _'mülkiyet'in ortaya çıkmasının nedenleri olarak kabul etmek tamamıyla yanlış sayılmaz. Toplumlar kimi zaman verimli topraklar için, kimi zaman değerli madenler için savaşıp durdular. Kimileri tüm dünyayı ele geçirmek adına milyonların kıyameti oldu (Hitler gibi), kimileri haklı ya da haksız sebeplerle devletine baş kaldırdı ve 'özgürlüğünü' talep etti ya da 'dış mihraklar'ın desteğiyle sürdürülebilir savaşların aracı olan terör örgütlerine dönüştü. Üstelik savaşın da farklı çeşitleri var. Soğuk savaş, gerilla savaşları, günümüzde ise terörle savaş... Terörü yaratan nedenler ortadan kalkmadıkça 'terörle savaşmak'_ ölümcül bir hastayı tedavi etmek yerine onu daha yavaş öldürecek ama acısını kısa süreli dindirecek ilaçlar vermek gibi... Peki nedir bu terör hastalığının tedavisi?
Tabii ki barış!
Son yıllarda ülkemizde de dahil birçok terör örgütü yaptığı eylemlerle askerlerin yanı sıra sivillere de büyük acılar çektiriyor. Gerilla savaşı ve normal ülke savaşlarının farklı olduğu bu yıllarda ülkeler genelde terör örgütleriyle başa çıkmanın yolu olarak karşılıklı savaşmayı göze alıyor. Düello gibi iki tarafın hamle yaptığı zamanlarda olan her zaman masum, sivil halka oluyor.
Tüm bu olaylara bizler şahit olurken yaklaşık 50 yıldır gerilla çatışmaları yüzünden canı yanan ve yüzbinleri toprağa gömen Kolombiya bu olaya dur diyerek politikasını değiştiriyor ve siyasetin uzlaşmacı kartını oynayarak 'teröristlerle' barış imzalıyor.
Çok yakın zamanda Kolombiya'da 52 yıllık savaşı bitiren anlaşma FARC ile imzalandı
Kimdir bu FARC?
Açılımı Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri yani "Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia" olarak bilinen Marksist-Leninist devrimci örgüt, Kolombiya dahil dünyanın birçok yerinde terör örgütü listesindeydi.
FARC, 1960'lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi'nin askerî kanadı olarak kuruldu. 1980'li yıllarda ABD tarafından, faaliyetlerini sürdürebilmek ve eylemlerini finanse edip silah ve lojistik destek sağlamak için kokain ticaretine başladığı iddia ediliyor. Örgütün bu yoldan yılda en az 300 milyon ABD Doları gelir elde ettiği de yapılan tahminler arasında. Kolombiya Emniyet Genel Müdürü General Jose Roberto Leon'a göre ülke genelinde uyuşturucu ticaretinin %60'ına hakim olan örgütün yıllık geliri 1 milyar Dolar'ı bulunuyor. Kolombiya hükümeti bu örgütle barış imzalayarak mecliste sandalye verdi ve yönetimde söz hakkında bulunmalarını sağladı.
Anlaşmaya dönecek olursak...
Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 52 yıldır devam eden savaşı bitiren barış anlaşması, Kasım 2012'den beri barış görüşmelerinin sürdüğü Küba'nın başkenti Havana'da imzalandı. Anlaşmaya, Kolombiya hükümetinin baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve FARC'ın baş müzakerecisi Ivan Marquez imza attı.
Evrensel Haber'de bulunan ortak açıklamada "Nihai, tam ve koşulsuz barış üzerinde anlaştık" deniliyor ve de la Calle ekliyor "Savaş sona erdi ve yeni bir dönem başladı. Bu anlaşma daha kapsayıcı bir toplumun kapısını açtı"
'KOLOMBİYA KAZANDI, ÖLÜM KAYBETTİ'
Anlaşma uyarınca FARC, silahlı mücadelesine son verip siyasi sürece katılıyor. FARC müzakerecilerinden Rodrigo Granda, anlaşmanın ardından Twitter'dan yayınladığı mesajda, "Müzakereler yoluyla barışa ulaşıldığında kazanan ya da kaybeden olmaz. Kolombiya kazandı, ölüm kaybetti" yazarak halka barış ve refah umudu sağladı.
Halk oylamasına da gidiliyor.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasının 2 Ekim'de referanduma sunulacağını açıklarken. Santos halka sesleniş konşmasında "Bu, tarihimizdeki en önemli oylama olacak" diyor.
Kolombiya hükümeti ateşkes sağlanmasının ardından, halka söz hakkı vermek için barış anlaşmasını referanduma götürmek istediğini belirtmişti. Ülkenin eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ise anlaşmanın reddedilmesi için kampanya düzenliyor. Elbette bir kararın herkes tarafından onaylanacağı beklenilemez.
FARC ile yapılan barışın etkileri kısa sürede kendisini gösterdi.
Her ne kadar eski devlet başkanı 'teröristleri meclise almayız, teröristlerle masaya oturulmaz' dese da ülkede son bir yıldaki barış ve huzur atmosferinde gözle görülür fark var.
FARC, geçen yıl tek taraflı bir ateşkes ilan etmiş ve bunun ardından ülkedeki çatışmalarda ciddi bir düşüş yaşanmıştı. Ateşkesi takiben ordu, örgüt kamplarını hedef aldığı hava saldırılarına son vermiş ve güvenlik güçlerinin saldırıları da yavaşlamıştı. Kısacası savaştan ve çatışmalardan bıkmış olan Kolombiya halkı son bir yılda rahat bir nefes aldı.
FARC ile yapılan savaş, Latin Amerika'da yapılan en uzun savaş olarak dikkat çekiyor.
FARC, Kolombiya hükümetiyle savaşına 1964'te başladı. Latin Amerika'nın en uzun süren silahlı çatışmasında, 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği yetkililer tarafından tahmin ediliyor. Diğer gerilla grupları ve sağcı paramiliter grupların da dahil olduğu savaşta, yaklaşık 5 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalırken FARC gerillalarının sayısının 7 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Peki bu gerillalara ne olacak?
7 bin silahlı FARC üyesine ne olacağı sorusu anlaşmanın önemli maddelerin birinde cevaplanıyor.
"FARC, silahlı örgütten politik partiye dönüşecek. Anlaşmanın resmen yürürlüğe girmesiyle birlikte dağlarda bulunan 7 bin FARC militanı Birleşmiş Milletler gözetimindeki toplanma kamplarına gelecek ve 180 gün içinde silah bırakacak. FARC’ın düşmanı paramiliter grupların ve uyuşturucu çetelerinin saldırı düzenleme ihtimaline karşı, söz konusu kampların çevresi Kolombiya ordusu tarafından korunacak."
FARC'ı politik partiye dönüştüren Kolombiya hükümeti ayrıca üyeleri diğer düşmanlara karşı ordusuyla birlikte koruyarak uzlaşma ve barış adına elinden gelen her şeyi yapabileceğini gösteriyor.
Peki Kolombiya bunu neden yapıyor?
Yıllarca FARC ile girdiği çatışmalardan halkının canı yanan Kolombiya hükümeti 50 yıl boyunca yapılan savaşın sonuç vermeyeceğinin ve her zaman halkının canının yanacağı konusunda hemfikir olduğu için birçok tavizler vererek FARC ile barış imzaladı. Çünkü savaşı bitirmenin en etkili yolu karşı tarafı yok etmeye çalışmak değil, barış sağlamaktır. Kolombiya hükümeti sert siyaseti bir köşeye bırakıp FARC ile anlaşmaya hazır. Bunu neden yapıyor sorusunun ise tek bir cevabı olabilir 'İnsan hayatına önem veriyorlar' ve bir hükümetin yönettiği ülkedeki insanların refahı için en uygun yol hangisiyse onu seçiyorlar. Çünkü bazen siyaset taviz vermeyi ve sıcak kanlı olmayı gerektirebiliyor.
_Kaynaklar: bianet.org, evrensel.net, wikipedia.org_