HABER

Kolombiya'da FARC ile hükümet arasında kesin ateşkes sağlandı

Yaklaşık 50 yıldır ordu ile savaşan FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), hükümetle karşılıklı ateşkes ve silah bırakma konusunda uzlaştı. Anlaşmanın detayları perşembe günü açıklanacak. Nihai anlaşmanın Temmuz'da imzalanması bekleniyor.

Kolombiya'da FARC ile hükümet arasında kesin ateşkes sağlandı

Küba'nın başkenti Havana'da yapılan açıklamada anlaşmanın çerçevesini açıklayan hükümet sözcüsü Marcela Duran, "Başarılı bir şekilde kesin ve karşılıklı ateşkes, silahların bırakılması, güvenlik garantileri ve organize suç örgütlerine karşı mücadelede anlaştık" dedi.

Kolombiya'da barış anlaşması için referandum

FARC komutanı Carlos Lozada da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran'da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz" dedi.

Anlaşmanın detayları perşembe günü Havana'da Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timoleon Jimenez'in başkanlık edeceği toplantıda açıklanacak.

Hükümet ile FARC arasındaki barış görüşmeleri yaklaşık 4 yıldır Küba'nın başkenti Havana'da devam ediyordu. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos pazartesi yaptığı açıklamada barış anlaşması için 20 Temmuz tarihini vermişti.

BBC Mundo'dan Natalio Cosoy tarafların tarımsal reform, yasa dışı uyuşturucu ticaretiyle mücadele, gerillaların siyasal sürece katılımı ve iç savaş boyunca işlenen suçların yargıya taşınması gibi zorlu konularda uzlaşı sağladıklarını belirtti.

Ancak Cosoy, silahsızlanacak olan FARC'ın bundan sonra kendisini ülkedeki diğer düşmanlarından koruması için hükümet güçlerine bel bağlamak zorunda kalacağına dikkat çekiyor.

FARC geçen yıl tek taraflı bir ateşkes ilan etmiş ve bunun ardından ülkedeki şiddet olaylarında ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

Ateşkesi takiben ordu örgüt kamplarını hedef aldığı hava saldırılarına son vermiş ve güvenlik güçlerinin saldırılarında da düşüş yaşanmıştı.

Anlaşma referanduma gidebilir

Ancak taraflar hala anlaşmanın uygulama ve onay süreçlerinin nasıl işleyeceğini netleştirmedi. Hükümet halka söz hakkı vermek için anlaşmayı referanduma götürmek istiyor. FARC müzakerecileri ise anlaşmanın anayasaya işlenmesi için bir anayasa kongresi oluşturulmasını tercih ediyor.

Tarafların ayrıca kurulacak özel savaş suçları mahkemesinin yargıçlarını seçecek bir yapı üzerinde de anlaşması gerekiyor.

Perşembe günü yapılacak toplantıda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Norveç Dışişleri Bakanı Børge Brende garantör olarak masada bulunacak.

Toplantıda Şili, Venezuela, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti başkanları ile ABD ve Avrupa Birliği'nden temsilciler de olacak.

En güçlü olduğu dönemde 17 bin kişi olduğu tahmin edilen FARC'ın şu an 8 bin kadar gerillası bulunuyor. ABD ve Avrupa Birliği, FARC'ı terör örgütü olarak kabul ediliyor.

FARC ile ordu arasında yaklaşık 50 yıl süren silahlı çatışmalarda 220 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Diğer gerilla grupları ve sağcı paramilislerin de dahil olduğu savaşta, yaklaşık 7 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BBC

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler