Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Hastalık, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri olmasından dolayı oldukça önemli. Makat hastalıklarının çoğunun belirti ve bulguları benzerdir. Bazen basit bir hemoroid şikayetiyle doktora başvuran hastaya kolon kanseri teşhisi konulabiliyor. Bu yüzden şikayetlerimiz başladığı andan itibaren utanmadan çekinmeden doktorumuza başvurmalıyız. Aksi taktirde mevcut bir hastalığınız varsa teşhis ve tedavisini geciktirmiş, ertelemiş olursunuz.
Kolon kanserinin en belirgin belirtileri uzun süreli kabızlık ve ishaldir. Dışkıda kan görülmesi ise kolon kanserinin bir diğer belirtisidir. Kabızlık ve ishal karında ağrı yapabilir ama bunun dışında da karında oluşan ağrılar, karına giren kramplar, bağırsakların tam boşalmadığı hissi ve sebebi belli olmayan kilo kayıpları gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Kolon kanserinden korunmak ve önlemek mümkün olabilmektedir. Kolon kanseri belirtileri düzenli taramalar ve testlerle önlenebilir. Bunlar kan testleri ve kolonoskopidir. Risk faktörleri arasında ileri yaş vardır ve yaşı ilerleyen bireyler mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır. Bu sayede kolon kanseri önlenebilir. Kolon kanseri belirtileri gözlemlendiğinde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Kolon kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis, kolon kanseri tedavisinin seyrini önemli ölçüde değiştirebilir. Kolon kanseri tanısı konulduktan sonra pozitif bir yaklaşım ile tedaviye başlanmalıdır. Bu, iyileşmeyi çok ciddi düzeyde etkiler. Teşhis sonrası uzmanlar trafından tedavi planlanır bu plan hastalığın derecesine göre değişiklik gösterebilir. Erken teşhis ve tedaviyle kolon kanserinin iyileştirilebilmesi mümkündür kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle de yaşam süreleri uzatılmaktadır.