KADIN

Kolorektal cerrahi ve proktoloji

Kolorektal cerrahi ve proktoloji

Kolorektal cerrahi ve proktoloji

Kolorektal cerrahi nedir?

Genel Cerrahi’nin bağırsak cerrahisi ile ilgili bölümüne kolorektal cerrahi veya koloproktoloji adı verilir.

Kolorektal cerrahi alanına hangi hastalıklar girer?

Bağırsak cerrahisi başlıca bağırsak ve makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenir.
Kolorektal cerrahinin ilgi alanına giren başlıca bağırsak hastalıkları; bağırsak kanseri, rektum kanseri, bağırsağın divertiküler hastalığı, bağırsak düğümlenmesi (ileus), bağırsak inkontinensi (gaz ve dışkı kaçırma), bağırsak lenfoması, bağırsak tüberkülozu, bağırsak yapışıklığı, Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kronik kabızlık, kalın bağırsak polipleri (polipozis koli), karsinoid tümör, mezenter tümörleri ve kolostomidir.

Kolorektal cerrahinin ilgi alanına giren başlıca makat bölgesi hastalıkları ise; anal kriptit, anismus, hemoroid (basur), makat bölgesinin Paget hastalığı (anal Paget), makat kanseri (anal kanser, anal karsinom, anüs ca), makat siğili (anal siğil, anal kondilom, kondiloma akuminata), makatta ağrı, makat çatlağı (makat yırtığı, anal fissür), makat fistülü (anal fistül, anorektal fistül, perianal fistül), makat apsesi (anal apse, anorektal apse, perianal apse), makatta ıslaklık (ıslak anüs, wet anüs, ıslak makat), makatta kaşıntı (anal pruritus, pruritus ani), makatta yanma, makattan kanama (rektal kanama), makat sarkması (prolapsus rekti, rektal proplasus), rektosel, soliter rektal ülser sendromu ve tenesmusdur (tenezm, tenezim).

Kolorektal cerrahi alanında yapılan başlıca tetkikler hangileridir?

Anorektal elektromiyografi, anorektal manometri, anoskopi, balon atılım testi, bilgisayarlı tomografi, defekografi, endorektal MRG (endorektal MR), endoskopik ultrasonografi (ERUS, EAUS), kalın bağırsak filmi (lavman opaklı kolon grafisi, çift kontrastlı grafi), kalın bağırsak geçiş zamanı ölçümü, kapsül endoskopisi, kolonoskopi, PET/ CT (PET /BT), rektoskopi, sanal kolonoskopi, sigmoidoskopi ve su tutma testi yapılır.

Kolorektal cerrah ne anlama gelir?

Bağırsak cerrahisi uğraşan Genel Cerrah’lara kolorektal cerrah veya koloproktolog adları verilir.

Proktoloji ne anlama gelir?

Makat bölgesi ve rektum hastalıkları ile ilgilenen Genel Cerrahi bölümüne proktoloji adı verilir.
Proktoloji Uzmanı ne anlama gelir?

Proktoloji Uzmanı veya proktolog; yoğun olarak makat bölgesi ve rektum hastalıkları ile ilgilenen Genel Cerrahlara verilen addır.

Kolorektal cerrahi konusunda etkin hangi sivil toplum örgütleri vardır?

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, ülkemizde kolorektal cerrahi konusunda aktif olarak hizmet veren hekimleri, değişik bilimsel aktiviteler ile düzenli olarak bir araya toplamaktadır. Bu konuda ABD’de Amerikan Kolorektal Cerrahlar Cemiyeti (American Society of Colon and Rectal Surgeons) ve İngiltere’de Association of Coloproctology of Great Britain and Ireland (ACPGBI) gibi sivil toplum örgütleri aktif bir şekilde hizmet vermektedir.

Kolorektal cerrahide açık veya kapalı ameliyat farkı var mıdır?

Evet vardır. Son yıllarda özellikle endüstriyel ve görüntüleme sistemlerindeki gelişmeler ile birlikte, kolorektal cerrahide daha az ağrılı olması, işe daha erken dönülebilmesi, ameliyat sonrasında kesi yeri fıtığı oranlarının daha düşük olması vb. nedenlerden dolayı minimal invaziv veya endoskopik cerrahiye (kapalı ameliyat) doğru bir eğilim vardır. Kolorektal cerrahide laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahiye doğru eğilim vardır. Hatta bazı ameliyatlarda tek delikten laparoskopi tercih edilebilmektedir.

Kolorektal cerrahide laparoskopik cerrahi mi, yoksa robot cerrahisi mi üstündür?

Kolorektal cerrahide laparoskopik cerrahi ile robotik cerrahiyi karşılaştıran ilk çalışma Ballantyne ve ark. aittir. Ardından, D’Annibale, bağırsak kanseri ameliyatlarında laparoskopik cerrahi ile robotik cerrahi ile yapılan hastaları karşılaştırmıştır. Ameliyat süresi, çıkartılan lenf düğümü sayısı ve bağırsak hareketlerinin geri dönüşü yönünden, ameliyatın laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi ile yapılmasının sonuçlarda bir fark yaratmadığı saptanmıştır. Cerrah açısından bakıldığında, birçok cerrah teknik olarak laparoskopik cerrahiye oranla robotik cerrahinin daha kolay uygulanabilir olduğunu vurgulamaktadır. Mirnezami ve ark. 2010 yılında, robotik cerrahi ile gerçekleştirilen kalın bağırsak ameliyatlarını (kolorektal cerrahi) konu alan 17 ayrı bilimsel çalışmayı bir meta-analizde değerlendirmişler ve robotik girişimlerde, laparoskopik cerrahiye oranla, dezavantaj olarak ameliyat süresi ve maliyetin daha fazla olduğu, buna karşın, avantaj olarak ise hastanede kalış süresi, kan kaybı ve açık ameliyata dönme oranlarının daha düşük olduğunu bildirmişlerdir.

Soru ve görüşleriniz için: drkorhantaviloglu@mynet.com

En Çok Aranan Haberler