HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Komplo Sineması

Komplo Sineması

Dahi yönetmen Orson Welles 1938'de H.G. Wells'in 'Dünyalar Savaşı'nı radyodan seslendirdiğinde Amerikalılar, Marslıların dünyayı istila ettiğine inandı ve sokaklara döküldüler. Komplo teorileri insana her zaman çekici geldi. Hollywood da bunu her zaman iyi kullandı, gerek siyasi gerilimlerde gerekse kıyamet senaryolarında komplo teorilerini merkezine aldı. George Orwell gibi öngörüsü kuvvetli isimlerin yazdığı birçok şey gerçek olurken, olması dört gözle beklenen kehanetler ise tarihin çöplüğüne gömüldü.


Komplo teorileri denince akla ilk olarak 60'lı ve 70'li yıllar geliyor çünkü Amerikan tarihine geçen Kennedy suikasti, Vietnam Savaşı, Watergate skandalı gibi olaylar bu dönemde yaşandı. Ve sinema tarihinin en iyi siyasi gerilimlerinden birçoğu bu dönemde çekildi. Three Days of the Condor/ Akbabanın Üç Günü de bu dönemde çekilen başyapıtlardan biri.


Harry Caul (Gene Hackman) çok gelişmiş elektronik aletler kullanarak dinleme ve izleme yapma konusunda uzman bir özel dedektiftir. Sahibi olduğu özel dedektiflik bürosuna başvuran müşterilerinin istediği kişileri izleyip seslerini banda almaktadır. Ama birgün yaptığı işten kuşkulanır ve olayın içyüzünü öğrenmek ister. Sonunda ise avcıyken av olma paranoyasıyla paramparça ettiği evinde komplolarıyla kalır.


Yan evdeki komşunuzun terorist olduğu şüphesiyle yaşayabilir misiniz? Jeff Bridges'ın başrolünde yer aldığı film, özellikle şok edici finaliyle komplo filmleri tarihinde özel bir yere sahip oluyor.


80'lerin önemli filmlerinden Brian De Palma klasiği 'Blow Out' bir suçu keşfeden ve bu yüzden ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya kalan masum tanık temasından yola çıkıyor.


70'lerin paranoya ortamından bir gerilim başyapıtı daha... Faye Dunaway'ın başrolünde olduğu 'Şebeke' hala güncelliğini koruyor.


Kevin Costner'ın en iyi filmleri arasında yer alan 'Çıkış Yok' usta işi finaliyle ve gerilim dolu kovalamacalarıyla hatırlanıyor.


NASA'nın Mars'a insan göndereceği ilk harekatın baş astronotu Charles Brubaker'dır. Füzenin ateşlenmesine saniyeler kala, bütün astronotlar çıkarılıyor ve füze Mars'a içinde insan olmadan gönderiliyor. Brubaker'a füzede hayat sistemlerinde hata çıktığı söyleniyor ancak asıl amaç, Mars'a inildiğini gösterip, astronotları, harekat bitene kadar gözlerden uzak bir yerde tutmakdır. Gazeteci Robert Caulfield Mars harekatında bir şeylerin ters olduğunu anlayarak, araştırmaya başlıyor. 78 yapımı bu film özellikle alt metinleriyle en iyi komplo filmleri arasında sayılıyor.


Bürokratik yozlaşmanın, başkan Nixon döneminde patlak veren yüzü olan 'Watergate' skandalını inceleyen iki gazeteci, kısa sürede kendilerini müthiş bir komplolar zincirinin içinde bulurlar. 70'lerin en sağlam gerilimlerinden 'Başkanın Tüm Adamları'nda başrolde Robert Redford ve Dustin Hoffman var.


Komplo ve kuşku denince akla ilk gelen isim büyük usta Alfred Hitchcock'un en iyi filmlerinden 'Çok Şey Bilen Adam' çoğu Hitchcock filmi gibi sansasyonel olayların ortasına savrulmuş herşeyden bihaber insanları konu alıyor.


Hitchcock'tan komplolar üzerine bir başyapıt daha. Orta yaşlarındaki reklamcı Roger O. Thornhill yanlışlıkla çift taraflı oynayan bir hükümet ajanı ile karıştırılınca bir anda etrafında bazı esrarengiz adamlar beliriyor. Sıradan bir adam olan Thornhill bir anda kendisini inanılmaz ve karmaşık olayların içinde buluyor. Sinema tarihinin en iyi filmlrinden biri...


Kennedy suikastini en iyi anlatan filmlerden Oliver Stone imzalı JFK'da hala tartışılan bu suikast etraflıca anlatılıyor


1962 yapımı klasiğin tekrar yapımı da sonuçları sadece ABD halkını değil, gezegendeki tüm insanları ilgilendiren Amerikan Başkanlık seçimlerinde perde arkasında dönen büyük komploları konu alıyor.


Alan J. Pakula'nın paranoya filmleri arasında en öne çıkanı 'The Parallax View', bir senatörün suikaste uğramasına tanık olan insanların teker teker öldürüldüğünü fark eden gazete muhabirinin yaşadıklarını anlatıyor.


11 Eylül 2001'de gerçekleştirlen saldırılar üzerine hala komplo teorileri üretilmekte ve bunlar beyazperdeye de yansımakta.


Bunlardan en öne çıkan bütün komploları birarada gösteren 'Loose Change'.


Ve bilim kurgu filmleri... En fazla komplo teorisi, kehanet ve şüphe Hollywood'un büyük bütçeli bilim kurgu yapımlarında yer alıyor. Bazen uzaylılar dünyayı ele geçirmeye çalışıyor...


Bazen küresel ısınma tehlikesi baş gösteriyor....


Bazen ne olduğu bilinmeyen bir delikten tehlike geliyor...


Bazen bir virüs insanlığı yok ediyor...


Bazen kehanetler dünyayı yok ediyor.


Bazen bir virüs zombiler yaratıyor...


Bazen komplolar ipucu bırakıyor ama kanıtlar yok ediliyor...


Bazen bir canavar şehre musallat oluyor.


Bazen koca dünyada sadece bir adam kalıyor...


Çoğu zaman meteor taşı yaklaşıyor...


Nadir de olsa Güneş de Dünya'nın sonunu getirebiliyor...


Bazen insanlığın sonu yapay zeka ve robotların ellerinden oluyor...


Bazen magma yeryüzüne çıkmak istiyor...


Bazen küçük bir kızın kehaneti yıllar sonra gerçek oluyor, dünya yok oluyor...


Uzaylılar her yıl bir kez mutlaka saldırıyorlar...


Ve bazen de tüm bunları alaya alan zekice filmler yapılıyor...


Mel Gibson ve Julia Roberts'ın başrolünde olduğu film, hikayesini tamamen komplo teorileri üzerine kuruyor

En Çok Aranan Haberler