Böbrek yetmezliği teşhisi ile diyaliz tedavisi gören 55 yaşındaki Saliha Karatosun'a doktorlar nakil yapılması gerektiğini söyledi.
Aileden kimsenin dokusu uymayınca komşusu, "Ben veririm" dedi. 35 yaşındaki Şeref Yeşilbaş'ın yapılan tetkikleri olumlu sonuç verdi. Ancak etik kurul akrabası olmadığı için nakilin yapılmasına izin vermedi.
Samsun'un Canik İlçesi'nde 10 yıldan bu yana şeker hastalığı ile mücadele eden 4 çocuk annesi Saliha Karatosun, geçen yıl böbrek yetmezliği teşhisi ile tedavi görmeye başladı. 8 aydır diyalize giren Karatosun'un 2 böbreği de iflas etti. Doktorlar nakil yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine çocukları, eşi ve yakın akrabalarından doku örnekleri alındı. Ancak, hiçbirinin dokusu uyum sağlamadı. Annesini böbrek yetmezliğinden kaybeden komşusu Şeref Yeşilbaş, "Siz de benim bir annemsiniz. Uyum sağlarsa ben size böbreğimi veririm" dedi. Yapılan tetkiklerde Yeşilbaş'ın dokusu uyum sağladı. Ancak, bu kez de bakanlık bu nakile onay vermedi. Nakil için Karatosun ailesinin Antalya'da gittikleri özel hastane durumunu Ankara'ya bildirerek, "Olur raporu" istedi. Fakat buradaki etik kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda yaklaşık 2 ay önce bakanlığın yönergesi gerekçe gösterilerek olumsuz yanıt verildi.
Saliha Karatosun, "Akrabalık bağım olmadığı için bakanlık bu nakile izin vermedi. Nakil yapılmazsa öleceğim. Hiçbir aile ferdimin böbeği uyum sağlamadı. Bakanlığın talimatı doğrultusunda komşumun vermek istediği böbreği alamıyorum. Böbrek sırası bekleyeceğim. Tabii bu sıra bana gelinceye kadar ölmezsem. Bakanlıktan bu konuda yardım bekliyorum" dedi.
"EŞİM GÖZ GÖRE GÖRE ÖLECEK" Eşi Reşit Karatosun ise, kimseden parayla organ almadıklarını, kimseyi de bunun için zorlamadıklarını anlatırken, "Annesi böbrek yetmezliğinden öldüğü için ve Şeref bize de çok yakın bir aile dostu olması sebebiyle böbreğini vermek istedi. Bakanlık akrabalık bağı olmadığı için izin vermiyor. Eşim şimdi göz göre göre ölecek. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
SAĞLIK İL MÜDÜRÜ: SIRASINI BEKLEYECEK Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi'nin 7'nci maddesinin 7'nci bendinde şöyle deniliyor:
"Canlıdan organ ve doku nakli, alıcının dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilir. Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarının durumları, ilgili Organ ve Doku Nakli Merkezindeki Yerel Etik Kurullar tarafından değerlendirilir, uygun bulunması halinde nakil gerçekleştirilir."
Samsun Sağlık İl Müdürü Dr.Mustafa Kasapoğlu'da, "Bakanlığın organ mafyasının önüne geçmek için bu tür bir uygulaması var. Akrabası olmadığı için bir başkasından böbrek alamaz. Diğer hastalar gibi sırasını bekleyecek" dedi.
DHA