Taylan YILDIRIM/İZMİR Kent trafiğinin en yoğun olduğu bölge olan Alsancak, Basmane, Çankaya semtlerinin bu sorunu çözmek için Konak tünelleri projesi, yapıldı. Biri gidiş beri geliş olarak kullanılacak, 1674 metre uzunluğundaki Konak tünellerinin inşaatına 2012 yılında başladı. Tünellerin yapım maliyeti 170 milyon lira olarak açıklanırken, çevre düzenlemesi, kamulaştırma, yol bağlantılarıyla toplamda 220 milyon liraya malolacağı açıklandı.
Yaklaşık 2.5 yıl süren çalışmalar sırasında, proje hem çevrecilerin hem de kent bilimcilerin tepkisiyle karşılaştı. Damlacık semti sakinleri de, kamulaştırılan evlerini terk etmemek için büyük mücadele verdi. Bu arada, kazı çalışmaları sırasında elde edilen tarihi eserler de, müze müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonrasında başka alanlara taşındı.
TÜNELLERDEN BİRİ AÇILDI
Yaşanan tüm bu tartışmalar arasında ekiplerin aralıksız sürdürdüğü çalışmalarda en önemli adım atılmış oldu. Konak tarafından girildiğinde, sol bölümde kalan tüneldeki son tüp de kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla yerleştirildi. 1674 metrenin kazı işlemleri bitti. Tünelin bir ucundan diğer ucuna Karayollarına ait iş makinalarının deneme geçişleri yaptığı öğrenildi. Kazı işlemleri tamamlanan, tünelin yol bölümünün de ortaya çıktığı, ancak toprak olan yolun, yapımına başlanmadığı açıklandı. Tünelin sol bölümünde ise, 100 metreden az bir kazı alanının kaldığı bu bölümdeki kazı çalışmalarının, Şubat ayı içerisinde biteceği Karayolları yetkililerince ifade edildi.
MAYIS AYINCA HİZMETE GİRECEK
Bir yandan kazı çalışmaları sürdürülen tünellerde, diğer yandan da beton kaplama, havalandırma, aydınlatma ve kapalı devre televizyon kamera sistemlerinin kurulum işlemlerine devam ediliyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tünellerdeki kazının ardından yol yapım işlemleri de dahil diğer bölümlerinin Mayıs ayına kadar tamamlanacağı, bu ay araç geçişine başlanacağını açıkladı.
KENT TRAFİĞİNE NEFES ALDIRMASI PLANLANIYOR
Avusturya Metodu kullanılarak yapılan kazı çalışmalarında, 30 bin kamyonluk malzemenin taşındığı tünelde yaklaşık 85 bin metreküp beton ve püskürtme betonun yanı sıra 6 bin tondan fazla çelik ile demir kullanıldı. Kent merkezinde önemli bir yoğunluk yaratan araçlar, Yeşildere yolundan ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan geldiklerinde, sıkışıklığın yaşandığı bu bölgelere girmeden tüneller aracılığıyla, karşı tarafa geçişi sağlanacak. Sahil bulvarından gelen araçlar, havalimanı, Buca, Bornova, otogar bölgesine, Yeşildere yolundan gelenler de, Güzelyalı, Balçova çeşme bölgesine direk geçiş olanağı elde edecek.
BAKAN ARAÇLA GEÇECEK
Bu arada kazı çalışmaları tamamlanan ve diğer ucundaki ışık görünen tünelden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın geçip müjdeyi vereceği öğrenildi. Cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte İzmir'e gelecek olan Bakan Elvan'ın, ilk kez tünelin bir uçundan diğer bölümüne kadar gidip incelemelerde bulunacağı açıklandı. Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu da, artık çalışmaları tamamlama noktasına geldiklerini, zoru bitirip kolaya geçtiklerini söyledi.
TURİZME KAZANDIRILACAK
Karayolları 2'inci Bölge Müdürü Uraloğlu ayrıca, tünelin üst bölgesinde bulunan tarihi üç evin restore edileceğini açıkladı. Uraloğlu, "Kültür müdürlüğüyle görüşmeler yaptık, bu binaların restorasyonunu tamamladıktan sonra turizme kazandıracağız. Yine bu alanda, kamulaştırılmayan ancak inşaat süresince tedbir amaçlı boşaltılan evlere de vatandaşların, taşınmalarını sağlayacağız. Kamulaştırılan binalar var. Onların da yıkım işlerini tamamlayacağız" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz