Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan iş yerlerinin teftiş edilmesi projesi kapsamında bakanlığın İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanlığı, kentteki konaklama sektöründe çalışma koşullarının belirlenmesi ve sosyal tarafların bilinçlendirilmesi amacıyla toplantı düzenledi. Toplantıların ardından başlayacak programlı denetimler, Samsun, Çorum, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon illerini de kapsayacak.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantı, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Ersan ve İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanı Hasan Gökçe öncülüğünde yapıldı. İş müfettişlerinin katıldığı toplantıda konaklama sektöründe hizmet veren iş yerlerinde yapılacak teftişler görüşüldü. Bu kapsamda yapılacak denetimlerle işçilerin çalışma saatlerinin yasal sınırlara çekilmesi, işçilere son 3 yıl içinde yaptırılmış ve zam karşılığı ödenmemiş fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, çalışma saatlerinin yasal sınırlar çerçevesinde olması, fazla mesai ücretlerinin yüzde 50 zamlı ödenmesi, tüm ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılması, fazla çalışma yaptırılacak işçilerin muvafakatlerinin alınması, sigortasız işçi çalıştırma, ücretlerin bodrolarda eksik gösterilmesi, yabancı istihdamı, mesai ve genel tatil zamlı ücretlerinin ödenmemesi gibi her türlü kayıt dışılığın önlenmesi, yükümlülüğü bulunan iş yerlerinde özürlü çalıştırılması, yıllık izinlerin kullandırılması, sektörde risk gurubu olarak belirlenen kadın, genç ve kısmi süreli işçilerle ilgili koruyucu yükümlerin uygulanmasının sağlanması hedefleniyor.
Toplantıda konuşan İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanı Hasan Gökçe, hedeflerinin teftişler sonucunda denetlenen konaklama sektöründe sosyal tarafların sürece katılımının sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, istihdamın artırılması ve çalışma barışının sağlanması olduğunu söyledi. Yapılacak çalışmaların kamuoyu ile paylaşılacağını ifade eden Gökçe, gelecek yıllarda iş sağlığı ve güvenliği yönünden tüm sektörleri kapsayacak şekilde proaktif denetim programları yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Samsun Vali Yardımcısı Hasan Ersan ise İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın konak tesislerinin iyileştirilmesine yönelik toplantı düzenlemesinin kendilerini memnun ettiğini kaydetti. Toplantının önemli olacağının altını çizen Ersan, "Bir iş yerinin kontrolü denetimi olmalı. Bunun sonucunda öncelik ise ceza uygulaması değil. Eğitim ve rehberlik anlayışıyla o iş yerinde çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yürürlükteki mevzuatların uygulanmasıyla ilgili iş yeri sahipleriyle karşılıklı konuları müzakere etmek, çalışan insanların güvenliğini ve sağlığının sağlanması, huzur ve verimi de etkileyecektir. Kayıt dışı çalışmanın tespit edilmesi, bunun yanında iş yerinde çalışan kadın sayısının bilinmesi, çalışanların sigorta kapsamında olup olmadığı, çalışma hayatını karşılıklı uyum ve barış içinde daha kaliteli ve standartlı bir hale getirilmesi gerçekten günümüz çalışma hayatında önemlidir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz