YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kongreden çıkan sonuç: Örnek kadınların biyografileri yayınlanmalı

5. Dini Yayınlar Kongresi’nden düşünce ve davranışlarıyla örnek teşkil eden ilim kadınlarının biyografilerinin yayınlanması önerisi...

5. Dini Yayınlar Kongresi’nden düşünce ve davranışlarıyla örnek teşkil eden ilim kadınlarının biyografilerinin yayınlanması önerisi çıktı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 5. Dini Yayınlar Kongresi bugün sona erdi. Kongrenin sonuç bildirgesini Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez okudu. Sonuç bildirgesinde, Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in sünnetinde kadının, cinsiyet bağlamında değil, insanlık düzleminde ele alındığına dikkat çekildi. Bildirgede şu ifadeler yer aldı: “Kadın ve erkek arasındaki cinsiyet ayırımı ve karşıtlığına ilişkin söylemlerin, İslam’ın temel metinlerine yansıtılması anakronik bir yaklaşımın ürünüdür. Tarihsel süreç içerisinde kaleme alınan İslam kitâbiyatında, kadına dair eserler gözden geçirildiğinde, yerleşik kültür ve anlayışların etkisiyle yüce dinimizin genel prensipleriyle çelişen, yanlış, eksik, önyargılardan beslenen ve günümüzde kadın karşıtlığı olarak görülebilecek bazı yorumların yer aldığı bilinmektedir. Tefsir, hadis, fıkıh literatüründe kadına dair yapılan bu yorumların büyük bir kısmı, nasların sarih delaletine dayanmaktan çok dönemin sosyo-kültürel şartları içersinde ortaya çıkan zihniyet yapılarını yansıtmaktadır. Bununla birlikte söz konusu yorumların kendi dönemlerinde ifade ettikleri anlam ve işlevler dikkatten kaçırılmamalıdır.”
Bildirgede, İlahiyat fakülteleri özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, bilgi, düşünce ve başarılarıyla örneklik teşkil eden ilim kadınlarının biyografilerini araştırıp yayınlaması önerisi getirildi.

ATAERKİL YAKLAŞIMLAR YANLIŞ
Kur’an-ı Kerim’in bugünkü kadın ayrımcılığına mesnet sayılabilecek biçimde ataerkil bir öze sahip olduğuna ilişkin yaklaşımların hiçbir şekilde onaylanamayacağının altı çizildi. Özellikle popüler dini kaynaklarda yer alan kadının yaratılışına ilişkin mitoloji ve hurafe niteliğindeki tasvirler, kadına yönelik zayıflık ve eksiklik söylemi, fitne ve ayartıcılık ithamı, kadının erkek üzerinden tanımlanıp konumlandırılmasının İslam’ın özüyle bağdaşmadığı vurgulandı.

KADIN REKLAM UNSURU OLARAK İSTİSMAR EDİLİYOR
Sanal alemde ve görsel medyada kadının bir tüketim ve reklam unsuru olarak istismar edildiği kaydedildi. Görsel medyada kadına karşı uygulanan cinsiyetçi ve ayırımcı dile karşı toplumsal ortak bir bilinç oluşturulması gerektiği aktarıldı. “Medyada kadın ile ilgili konular dar kapsamlı ve yalnızca bazı rolleri içine hapsedecek bir yaklaşımla ele alınmamalıdır. Görsel medyada kadın, potansiyel tüketici, cinsel obje, güzellik, mutfak kıskacı içinde değil, gerçek kimliği ve değerleri ile yer alabilmelidir.” denildi.

AİLE KAVRAMI AŞINMAYA MARUZ KALIYOR
Son zamanlarda ailenin, özellikle medyadan beslenen popüler kültürün yol açtığı bir aşınmaya maruz bırakıldığı belirtilen bildirgede şöyle denildi: “Kadın ve erkeğin aileyi kuran temel yapı taşları olduğunu destekleyen, ailenin erkek ve kadının ortak sorumluluk alanı olduğunu vurgulayan, aynı zamanda aileyi koruyan ve destekleyen yayınlara öncelik verilmelidir. Dini programlar kadın izleyicinin televizyonda en çok görmek istediği programlar arasında ön sıralarda yer almaktadır. Bu programların içeriği belirlenirken kadın izleyicinin dini, kültürel ve eğitsel ihtiyaçları göz önünde tutulmalıdır.”
Sonuç bildirgesinde yer alan diğer bazı maddeler şöyle:
-Batı’da ve İslam dünyasında üretilen kadın konulu eserler takip edilmeli ve halkımızın istifadesine sunulmasında yarar görülen eserler tercüme edilerek dilimize kazandırılmalıdır. Aynı şekilde bazı Türkçe eserlerin de diğer dillere çevirisi yapılmalı ve bu konuda ortak bir çeviri dili geliştirilmelidir.
-Kadınla ilgili problemler bağlamında, İslam’ın temel kaynaklarının bizzat kendilerinin tartışma konusu yapılması ve bunun ısrarla sürdürülmesi anlamsızdır. Asıl yapılması gereken, sorunun gerçek temelleri üzerinde yoğunlaşmak, bu konuda sonuç alınabilir adımların atılabilmesi için uzun soluklu çalışmalara yönelmek, İslam’ın daha doğru bir şekilde anlaşılması için kalıplaşmış zihniyet yapılarını yeniden gözden geçirmek olmalıdır.
Dini Yayınlar Kongresi'ne, 45 yazar, akademisyen ve araştırmacı, 26 katılımcı ve 13 yayınevi sahibi katıldı. Kadın konulu yayınların tarihsel süreci, kadın konulu dini neşriyat, kadın konulu dini yayıncılığın sorunları, kadın konulu dini yayıncılıkta gelecek için perspektifler konuları ele alındı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler