Her dil gibi, Türkçe de kendi yazım ve imla kurallarına sahiptir ve dilimizde pek çok yabancı kökenli sözcük bulunmaktadır. Bu nedenle, Türkçede yaygın olarak kullanılan yabancı kökenli kelimelerin doğru yazılışlarını bilmek oldukça önemlidir. Fransızca kökenli bir sözcük olan "konservatuvar" da özellikle eğitim ve sanat alanlarında sıkça kullanılır. Bu nedenle, konservatuvar kelimesinin doğru yazımının bilinmesi büyük önem taşır. Türk Dil Kurumunun güncel çevrim içi sözlüğü, bu konuda bilgi edinmek için yararlanılabilecek değerli kaynaklardan biridir.
Fransızca kökenli birçok kelimenin Türkçeye geçtiği bilinir. Bu yabancı kökenli kelimelerin doğru yazılışları genellikle merak edilir. "Konservatuvar" da bu kelimelerden biridir ve TDK'nin güncel sözlüğünde Fransızca kökenli olduğu belirtilmiştir. Eğitim ve sanat alanlarında sıkça kullanılan konservatuvar kelimesi, Fransızcada "conservatoire" olarak yazılır. Ancak, bu kelime Türkçeye uyarlanırken bazı değişikliklere uğramış ve "konservatuvar" şeklinde doğru yazımı belirlenmiştir. Dolayısıyla Konservatuvar mı konservatuar mı ikilemi yaşandığında doğru yazım biçiminin “konservatuvar” olduğu bilinmelidir. Öte yandan konservatuvar yazımı ile birlikte anlamı da TDK sözlüklerinde geçmektedir. Konservatuvar TDK sözlüklerinde “Müzik, tiyatro ve bale öğretiminin yapıldığı okul” biçiminde ifade edilir.
Türkçenin zengin kelime hazinesi, dilin doğru yazımında zaman zaman karışıklıklara yol açabilir. Özellikle bazı kelimeler, telaffuzları ile yazılışları arasında farklılıklar olduğundan sıkça yanlış yazılır. Bu durumlardan biri de "konservatuvar" kelimesidir. Çoğu kişi bu kelimenin doğru yazılışını merak eder ve genellikle "konservatuar" olarak kullanır. Ancak doğru kullanım "konservatuvar"dır. Kelimenin halk arasında yanlış kullanımı yaygın olsa da dil bilgisi kurallarına göre doğru yazılışı bu şekildedir. Türk Dil Kurumu'nun çevrim içi kaynakları, bu tür tereddütleri gidermek için güvenilir bir rehber sunar. Konservatuvar nasıl yazılır tdk sorusuna yanıt olarak doğru ve hatalı kullanım biçimleri aşağıdaki gibidir: