ADANA (İHA) - Adanalı fotoğrafçı öğrenciler yaptıkları çalışmalarla KKTC'deki "Uluslararası Fotoğraf Günleri" ve Rotary Kulübünün Uluslararası Fotoğraf Yarışmasından sonra, şimdi de İstanbul Modern Sanat Müzesi'ne davet edildi.
Öğrenciler çalışmalarına Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) üyesi olan 9 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Nuri Gürdil ile başladı. İlk olarak Adasokağı Lisesi'nde öğrencileriyle birlikte, konserve kutularında Pinhole (İğne deliğinden sızan ışık) tekniğini kullanarak yaptıkları fotoğraf makineleriyle Adana'nın tarihi mekanlarını çeken Nuri Gürdil, atandığı Tepebağ Lisesi'ndeki öğrencileri de bu çalışmalara dahil etti.
Nuri Gürdil, fotoğraf makinesini düşürüp kırmasıyla birlikte bu çalışmaya karar verdiğini belirterek, "Nasıl fotoğraf çekerim diye düşünürken, Pinhole yöntemi aklıma geldi" dedi.
Daha sonra bu yöntemi öğrencilerle birlikte kullanmaya karar verdiği belirten Gürdil, fotoğraf alanındaki bilgilerini paylaşmayı ve fotoğrafı sevdirebilmeyi amaçladığını ifade etti.
Adasokağı Lisesi'nde çalışmaya başladıklarını ve öğrencilerin ilk başlarda pek inanmadığını söyleyen Gürdil, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sonra 25 kişilik bir öğrenci grubuyla çalışmaya başladık ve Adana'nın anıtsal yapılarını fotoğraflamaya başladık. Bu arada öğrencilerle hem Adana içinde gezilere, kültür etkinliklerine katılmaya, hem de burası hakkında bilgi sahibi olmaya başladık. Ve çalışmamız gittikçe büyüdü. Sonra 2 öğrencimiz, Rotary Kulübü'nün uluslararası fotoğraf yarışmasına katıldı ve sergiden ödül aldı. Bunun üzerine insanların dikkatini çekti ve biz, Kıbrıs'taki 'Uluslararası Fotoğraf Günleri'ne davet edildik. Oraya 6 öğrenciyle katıldık. Orada yaptığımız sunumla beraber iş biraz daha büyüdü. İstanbul Modern Sanat Müzesi sergi teklifinde bulundu. Fotoğraf dergisinde ve çeşitli internet sitelerinde çalışmalarımız yayımlandı. Şu an benim okulum değiştiği için o okulda da yeni bir atölye yaptırdım. Adana içinden ve dışından öğrencilerle çalışmamızı yapıyoruz.
Yaklaşık 50 kişilik bir öğrenci kitlesiyle çalışıyoruz. Bunlarla da yine Adana'nın anıtsal yapılarını fotoğraflıyoruz ve yaklaşık 35 öğrencinin fotoğrafı 3 Haziran - 24 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde sergilenecek" dedi.
Gürdil, çalışmada öncelikle; öğrencilere fotoğraf alanında eğitim vermek ve bu eğitimi verirken de Adana'nın anıtsal yapılarını tanıtmak, onların belirli alanda, özellikle; tarihi miras anlamında bilinçlenmelerini sağlamayı amaçladıklarını bildirerek şöyle devam etti:
"Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebileceği yeni bir uğraş getirerek onların özellikle zararlı alışkanlıklardan; uyuşturucu, sigara ve alkolden uzak durmalarını sağlamak, onların bilinçlenmelerini sağlamak ve en önemlisi; estetik beyinlerinin gelişmesini sağlayarak hem kent kültürüne katkı yapmak, hem de onların entelektüel bireyler olmalarını sağlamaya çalışıyoruz."
Konserve ve çeşitli kutulardan yaptıkları fotoğraf makineleriyle Adana'nın tarihi değere sahip Taşköprü, Ulu Cami ve Büyüksaat gibi mekanların fotoğraflarını çeken öğrenciler, Adana Kültür ve Sanat Merkezi'nde de bir araya gelerek öğretmenleriyle birlikte karalık oda çalışmalarına katılıyor.
Öğrenciler, yaptıkları çalışmaları şu sözlerle özetledi:
"Burda filmleri kutulara takıyoruz. Ardından fotoğraf çekmeye gidiyoruz. Daha sonra filmleri burada yıkıyoruz."