Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında bir bölümü tamamlanan çalışmalar 2014 yılında yeniden başladı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı. 3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı’na indiği tahmin edilen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu ileri sürüldü.
"UCUNU BULMAK İÇİN BAŞLADIK"
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 80 metrelik bölümü açılan, Ceylan Yolu adı verilen gizli geçitte çalışmalar yeniden başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, nereye çıkacağı herkes tarafından merak edilen, ancak Pervane Hamamı’na çıktığını tahmin edilen Ceylan Yolu’nda çalışmaların yeniden başladığını kaydederek, "Bu heyecan verici olay bizim kadar Tokat’ın her ferdini heyecanlandırdığı kanaatindeyiz. Çünkü gerçekten bin yıllık tarihi tekrar canlandırmak, onunla yaşatmak çok önemli. Burası doğal yollarla ve çeşitli insanların bir takım yaptığı şeylerle doldurulmuş, Bizans döneminde yapılmış bir tünel. Biz suyolu olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat gerçekten heyecan verici. İnsanların gelip gezmesi ve görmesi gereken bir yer. Gün yüzüne çıkartacağız ki Tokat’ı tarihini, kültürünü ve kalesine insanların daha çok gelmesini sağlayacağız. Şu anda 80 metre indik. Yaklaşık bu kadar daha inmemiz gerekiyor" dedi.
"DRACULA BURADA HAPİS YATTI"
Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula’nın Tokat Kalesi’nde yedi yıl hapis yattığını öne süren Akyüz, "Tarihe baktığımız zaman Osmanlı döneminde 300 yıl burası hapishane olarak kullanılmıştır ve o da burada kalmıştır. Tabii biz bunun tarihteki gaddarlığını ve yapmış olduğu zulümleri biliyoruz. Bu zalimin burada kalması bizim için de olumlu bir reklam, onun için de olumsuz bir görüntü olarak burada teşhir etmeyi düşünüyoruz. Dracula’nın burada kalmış olması kalemize ayrı bir katma değer sağlıyor" diye konuştu.
Kont Drakula kimdir?
Kont Vlad Drakula, Drakula karakteridir. Ulah prensi III. Vlad'ın hayali vampir versiyonudur. Etnik kökeni Macar olup, Transilvanya'da yaşamaktadır. Ulah prensi III. Vlad'a dayanarak yaratılmıştır. Adı ilk kez Bram Stokertarafından 1897 tarihinde yazılan Dracula romanında geçmektedir. Drakula romanınında Jonathan Harker tarafından; "Yüzü güçlü -çok güçlü- kartal gibiydi, ince burnunda yüksek bir kemer, tuhaf bir şekilde kemerli burun delikleri vardı, alnı azametle kubbeleniyordu ve şakaklarındaki saçlar seyrekti ama başka yerlerde boldu. Kaşları gürdü, burnunun üzerinde neredeyse bir araya geliyordu ve kendi gürlükleriyle kıvrılıyor gibiydiler. Ağzı ağır bıyığının altından görebildiğim kadarıyla, kararlı ve azimli görünüşlüydü; tuhaf bir şekilde keskin dişleri vardı, bunlar dudaklarının üzerinde çıkıntı yapıyordu. Dudaklarının dikkat çekici kırmızılığı, o yaştaki bir adam için hayret verici bir canlılığa işaret ediyordu. Kulakları solgundu ve tepeleri oldukça sivriydi, çenesi geniş ve güçlüydü, yanakları zayıf ama diriydi. Yarattığı genel etki sıra dışı bir solgunluktu. "Eşkali, tarihi, prototipi III. Vlad'ın görünüşüyle aynıdır (Bununla beraber pek çok film versiyonunda - Bela Lugosi gibi - eşkali farklı yansıtılmıştır.) 466 yaşındadır. Yalnız Stoker III.Vlad hakkında fazla bilgiye sahip olmadığı için bazı hatalar yapmıştır. Örneğin gerçek III.Vlad Ulah kökenliyken Vampir versiyonu Kont Drakula Szekelly(Macar)kökenlidir. Romana göre Kazıklı Voyvoda III.Vlad Drakula(Tepeş), Kara Büyü okulu Scholomance'da öğrendiği büyüler sayesinde ölümden kurtulmuş ve yaşarken (1431-1476) işlediği korkunç zalimliklerden ötürü bir vampire dönüşmüştür (Stoker gerçek Vlad Drakula'nın kafası kesilerek öldüğünü belirtmez). Drakula dünyayı ele geçirmek için planlar yapar. Güçlü bir vampir, simyacı ve büyücüdür (Sinemada büyücü olduğu pek belirtilmez). Güneş ışığından etkilenmez.