YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konukoğlu, 'tekstil Sektörü'nü Değerlendirdi

SANKO Holding Yönetim Kurulu ve TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, verdikleri mücadele...

SANKO Holding Yönetim Kurulu ve TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, verdikleri mücadele sonucunda tekstilde bazı ürünlere 'antidamping vergisi' uygulaması başlatıldığını anımsatarak, “Verdiğimiz mücadele hükümet nezdinde de kabul gördü ve sonuçlar ortada. Antidamping vergileri sonrasında 135 bin kişiye istihdam sağlandı” dedi.

Bloomberg HT’de yayımlanan ve Prof. Dr. Kerem Alkin ile Ali Çağatay’ın birlikte sunduğu ‘Sektör Meclisleri’ programına katılan Konukoğlu, tekstil sektörünün gelişimini ve yeni teşvik sistemini değerlendirdi. TOBB Tekstil Sanayi Meclisi olarak pamuk borsaları, antidamping vergileri ve daha birçok alanda kararlar alınmasını sağladıklarını belirten Konukoğlu, bu konularda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun her zaman destekçileri olduğunu, Türkiye’de tekstil sektörünün gelişmesi konusunda çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Konukoğlu, ”Türkiye tekstil başta olmak üzere bütün sektörlerde katma değeri düşük ürünler üretimden çıkmalı ve çıkıyor. Türkiye’nin tekstil sektöründe çok önemli avantajları var. Kalite, moda, marka ve hızlı teslimatta çok iyi durumdayız. Artık teslimatlar mağaza bazında yapılmaya başlanıldı. Alıcı, ‘şu renkte, şu ürünleri şu mağazaya, şunları ise öteki mağazaya teslim et’ diye sipariş veriyor. Bu anlamda başarımız ve üstünlüğümüz tartışılmaz” diye konuştu.

“PRİMLERLE PAMUK ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ”

Tekstilin hammaddesinin pamuk olduğunu ifade eden Konukoğlu, ”Türkiye eskiden pamuk ihraç ederdi. Günümüzde ise üretimimiz ihtiyacımızı karşılamaktan çok uzak. Türkiye’nin pamuk politikası çok yanlış. Bundan dolayı da üretim geriledi. Bir zamanlar 1.2 milyon ton pamuk üreten Türkiye, şu anda 600 - 700 bin ton dolayında üretim gerçekleştirebiliyor. Hükümetin tarım politikası eskiye göre iyi ama daha yapılması gerekenler var. Bütçe olanakları kapsamında destekler veriliyor ama başka çareler de bulunmalı. Yeni politikalar saptanmalı, primlerle pamuk üreticisi desteklenmeli. Böylece en azından ihtiyaca yanıt verecek üretim sağlanmalı” dedi.

Tekstilde bazı ithalatlara antidamping vergisi uygulamasının başlatılması için verdikleri mücadelenin hükümet nezdinde de kabul gördüğünü belirten Konukoğlu, “Ve sonuçlar ortada; antidamping vergileri sonrasında 135 bin kişiye istihdam sağlandı. İşte yerinde bir kararın yansıması” diye konuştu.

“TÜRKİYE BAYRAĞI YÜKSEKLERE ÇEKEREK DALGALANDIRIYOR”

Konukoğlu, bir zamanlar İngiltere’nin çok iyi olduğu tekstilde daha sonra liderliği Fransa’nın aldığı vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Fransa ve Almanya’nın sektördeki üstünlüğü süreç içerisinde kalmadı, çünkü bu ülkeler pamuk üreticisi değil. Sömürgelerini kaybedince tekstil sektöründe geride kaldılar. Fransa’nın ardından bayrağı İtalya devraldı. O dönemde tekstil sektörüne yoğunlaşan Türkiye, İtalya ile birlikte bayrağı yükseklere çekerek dalgalandırıyor, dalgalandıracak da. Çünkü pamuk üreticisi bir ülkeyiz. Pamuk petrol gibi stratejik bir üründür. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın pamuk üretimi yok. İtalya ve Yunanistan pamuk üreticisi ülkeler. Türkiye tekstilde çok daha iyi olacak. Türkiye’de tekstil bitti diyenler zaten yanıldıklarını gördüler.”

Konukoğlu, tekstil makineleri sektöründe yerli malı üretimine ilişkin, ”Biz o treni kaçırdık. Avrupa’da imalat sanayini devlet çok destekledi. Türkiye’de yeni yeni Eximbank, tekstili ve makine imalatçılarını desteklemeye başladı. Yavaş yavaş dış satımda Eximbank kredilerini uzatmaya başladılar. Bu ne kadar geniş açılırsa Türkiye’deki sadece tekstil makine değil bütün makine sanayinde bir hamle olur” şeklinde konuştu. Türkiye’de çok güzel makineler yapıldığını belirten Konukoğlu, "Ama maalesef Türkiye’de hala yabancı hayranlığı var"’ dedi.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Konukoğlu, yeni teşvik sistemine ilişkin de şunları söyledi:

”Çok teşvikler çıktı ama bu teşvik biraz daha kapsamlı. Ama yatırımın süresinin biraz daha uzun olması lazımdı. Mesela bilhassa konfeksiyon sektöründe bir yerden bir yere taşırsınız, o bölgede onu üretebilmek zaten en az 6-7 ay. Tam devreye girene kadar teşvik bitiyor. Konfeksiyoncu arkadaşların biraz süre yönünden imkansızlıkları var. Ama bundan önce hiç yoktu. En azından belli bir teşvik geldi. Daha iyi teşvikler olabilir mi? Bence daha iyi teşvikler olabilir.”

Programda, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Alişan Arıkan, İTHİB Başkanı İsmail Gülle ve Pamuklu Tekstil Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Atilla Bağçuvan da sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler