ANKARA (ANKA) - Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisinin geliştirdiği “göz hareketlerini yazıya çeviren sistem” ile konuşma ve hareket yeteneğini kaybetmiş kişiler çok az sayıda göz hareketi ile daha kısa zamanda çevresi ile iletişim kurabilecek.
Ağırlık olarak “engelsiz yaşam” teması ile 16-17 Haziran tarihlerinde Başkent Üniversitesi Galeri Başkent’te sergilenen Mühendislik Fakültesi mezun adaylarının projeleri engelli insanların hayatlarına ışık tutmayı amaçlıyor.
Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldız danışmanlığında Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunu Onur Topçudere tarafından gerçekleştirilen projede geliştirilen “göz hareketlerini yazıya çeviren sistem” ile felç veya çeşitli kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma ve hareket yeteneğini kaybetmiş kişiler istek ve düşüncelerini daha rahat ifade edebilecek.
-AZ SAYIDA GÖZ HAREKETİ İLE KISA SÜREDE İLETİŞİM-
Sisteme ilişkin açıklamalarda bulunan proje ekibi, bu ürünün tasarımında daha önce yine Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde geliştirilen bir kodlama sisteminin kullanıldığını ifade etti. Sistem ile hastanın çok az sayıda göz hareketi ile daha kısa zamanda çevresi ile iletişim kurabilmesinin sağlanacağını kaydeden ekip, teknolojisi Başkent Üniversitesinde geliştirilen bu sistemin göz hareketlerine dayalı geliştirilen diğer sistemlere göre daha ileri olduğunu belirtti. Bu sistemin Türkiye’de üretilerek dünyaya pazarlanabileceğine dikkat çeken proje ekibi, “Bu sistemle özellikle ALS hastalarının yaşam kalitesine büyük katkı sağlanabilecek” dedi.
-TEKNOLOJİYİ TRANSFER EDEN DEĞİL ÜRETEN MÜHENDİSLER-
Teknolojinin Türkiye’de geliştirilmesinin ekonomi için çok önemli olduğuna inandıklarını vurgulayan Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ise bitirme projeleri kapsamında yapılan çalışmalarla hem üniversite-sanayi işbirliği açısından önemli bir ortamın oluşturulduğunu, hem de öğrencilerini teknolojiyi transfer eden değil üreten mühendisler olarak yetiştirdiklerini söyledi.
ANKA